Категорія
Новини
Дата

TikTok активізує укладання угоди про безпеку з урядом США – Reuters

Популярний додаток для коротких відео TikTok пропонує керувати більшою частиною свого бізнесу на відстані, намагаючись переконати уряд США дозволити йому залишатися у власності китайської технологічної компанії ByteDance, пише Reuters із посиланням на джерела.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • TikTok протягом останніх трьох років прагнув запевнити урядові відомства та агенції США в тому, що особисті дані громадян США недоступні, а їхній контент не може бути використаний Комуністичною партією Китаю чи будь-якою іншою організацією, яка під впливом уряду цієї країни.
  • TikTok уже оприлюднив кілька заходів, спрямованих на досягнення угоди з урядом США, зокрема угоду з Oracle Corp про зберігання даних користувачів додатка у Сполучених Штатах та підрозділом безпеки даних США (USDS) для нагляду за захистом даних. 
  • Але деякі урядовці, зокрема в Міністерстві оборони США, Федеральному бюро розслідувань та Центральному розвідувальному управлінні, як і раніше, виступають проти угоди про безпеку, згідно з джерелами. Вони стверджують, що користувачі TikTok, як і досі, будуть вразливі, тому що додаток усе одно покладатиметься на свою технологію ByteDance, яка також керує китайською програмою для коротких відео Douyin.
  • Щоб подолати ці перешкоди, TikTok прагнув надати нові рівні нагляду уряду США. Зокрема, Oracle перевірить як коди програм, які визначають зовнішній вигляд TikTok, так і коди серверів, які забезпечують такі функції, як пошук та рекомендації. Перевірка проводитиметься у спеціалізованих «центрах прозорості», які відвідують інженери Oracle, перший із яких планується відкрити в Меріленді в січні, додало одне із джерел. TikTok також запропонував сформувати проксі-борд, який керуватиме підрозділом USDS, незалежним від ByteDance. До правління USDS входитимуть три члени, яких перевірить Комітет з іноземних інвестицій у Сполучених Штатах (CFIUS), комісія з національної безпеки. 
  • Згідно з джерелами, TikTok також прагне найняти незалежних аудиторів і спостерігачів.
  • За словами одного з джерел, офіційні особи США, які брали участь у переговорах, вказали, що багато добровільних заходів, які TikTok реалізує для зміцнення своєї безпеки, можуть бути частиною угоди, що дозволяє ByteDance зберегти свою власність. Однак неясно, чи підпише адміністрація Байдена зрештою угоду про безпеку з TikTok. Джерела додали, що результат визначить Білий дім, тому що Байдену буде запропоновано розглянути аргументи різних урядових відомств та агентств, які або підтримують, або відкидають угоду.

Контекст

У США сенатор-республіканець Марко Рубіо представив законопроєкт, підтриманий законодавцями від обох партій, про заборону китайської соціальної мережі TikTok, пише Reuters. Усе через побоювання США, що програма може використовуватися для стеження за американцями.

Новий законопроєкт спрямований на заборону додатків будь-яких соціальних мереж, підконтрольних Китаю та Росії, або які перебувають під їхнім впливом.

Останніми тижнями у Вашингтоні зросла увага до TikTok після невдалої спроби адміністрації попереднього президента США Дональда Трампа заборонити додаток для обміну відео. У 2020 році Трамп спробував заблокувати завантаження TikTok для нових користувачів та заборонити інші транзакції, які фактично заблокували б використання додатків у Сполучених Штатах, але програв серію судових позовів щодо цього заходу. Президент Джо Байден відклав плани попередника, почавши власну перевірку щодо загрози нацбезпеці.

Сенат США проголосував за законопроєкт, який забороняє державним службовцям використовувати китайську програму для обміну короткими відео TikTok на робочих телефонах чи інших пристроях, пише Reuters. Документ ще має бути схвалений палатою представників США, перш ніж його буде передано на затвердження президентові Джо Байдену.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні