Категорія
Новини
Дата

Топменеджер Binance пояснив, чому криптобіржа не вийшла з Росії

2 хв читання

Binance не вийшла з російського ринку, бо щодо нього немає «глобальних санкцій». Про це заявив топменеджер криптобіржі Чагрі Пойраз в інтервʼю Forbes. За його словами, Binance працює в РФ з обмеженнями.

Ключові факти 

  • «Дам просту й чесну відповідь – ми дотримуємось санкцій. Наразі щодо Росії не існує таких глобальних санкцій, як, наприклад, проти Ірану, КНДР, Сирії та Куби, де ми не здійснюємо жодних операцій», – зазначив Пойраз.
  • Він додав, що Binance працює в РФ з обмеженнями.
  • «Ми дуже ретельно стежимо за операціями, повʼязаними з російськими олігархами, політиками та їхнім оточенням, і заблокували криптовалютні акаунти родичів кремлівських чиновників… Вони не зможуть використовувати свої облікові записи для продажу, придбання чи переказу криптоактивів», – заявив він.
  • У відповідь на запитання про те, чи позначає російська частина Binance Крим як територію РФ, Пойраз заявив, що для компанії це «комплексна історія». «Оскільки Крим є давно підсанкційною територією, ми просто не дозволяємо людям, що намагаються зареєструватися звідти, користуватися сервісами Binance», – сказав він.

Контекст

Binance – найбільша у світі біржа для криптовалютних операцій. Компанію було засновано 2017 року. У листопаді 2021-го платформа щодня опрацьовувала операцій на $76 млрд. Окрім торгівлі електронними грошима, Binance надає й інші послуги, залежно від регіону. В Україні, наприклад, доступні робота з фʼючерсами, відкриття фірмової картки та позики.

44-річний засновник Binance Чжао, також відомий за ініціалами CZ, – справжня зірка криптоіндустрії. Американський Forbes вважає CZ одним із найбагатших криптобізнесменів зі статком у $1,9 млрд. Колись для першої великої інвестиції в біткоїн він продав будинок і покинув роботу в банку.

9 січня Bloomberg уперше оцінила статки Чжао. Його капітал оцінили у $96 млрд – це більше, ніж у засновників Oracle та Google.

У 2021 році Binance стикалася з підвищеною увагою фінрегуляторів. У серпні криптобіржа обмежила доступ до низки продуктів для мешканців Південної Кореї та Малайзії. У липні вона попередила, що припиняє торгівлю криптовалютними деривативами в Європі. Binance також стала фігурантом розслідувань у Таїланді, Сингапурі та на Кайманових островах.

9 листопада з’явилася новина про те, що Мінцифра разом із біржею Binance може запустити оплату держпослуг криптою в додатку «Дія». «У межах цифровізації країни також працюємо разом над формуванням концепції інтеграції блокчейну в державний сектор», – цитує профільне видання ForkLog UA генерального менеджера Binance в Україні Кирила Хом’якова.

Це обурило українську криптоспільноту. Основні претензії до Binance – її співпраця з Росією та Іраном, що постачає зброю агресору. Після бойкоту української криптоспільноти інтеграція призупинена. Першим про це повідомило профільне видання CoinDesk із посиланням на джерела в уряді. Цю інформацію Forbes підтвердив заступник голови Мінцифри Олександр Борняков та один з ініціаторів бойкоту – засновник криптобіржі Kuna Михайло Чобанян.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні