Категорія
Новини
Дата

Топменеджер Binance пояснив, чому криптобіржа не вийшла з Росії

Binance не вийшла з російського ринку, бо щодо нього немає «глобальних санкцій». Про це заявив топменеджер криптобіржі Чагрі Пойраз в інтервʼю Forbes. За його словами, Binance працює в РФ з обмеженнями.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • «Дам просту й чесну відповідь – ми дотримуємось санкцій. Наразі щодо Росії не існує таких глобальних санкцій, як, наприклад, проти Ірану, КНДР, Сирії та Куби, де ми не здійснюємо жодних операцій», – зазначив Пойраз.
  • Він додав, що Binance працює в РФ з обмеженнями.
  • «Ми дуже ретельно стежимо за операціями, повʼязаними з російськими олігархами, політиками та їхнім оточенням, і заблокували криптовалютні акаунти родичів кремлівських чиновників… Вони не зможуть використовувати свої облікові записи для продажу, придбання чи переказу криптоактивів», – заявив він.
  • У відповідь на запитання про те, чи позначає російська частина Binance Крим як територію РФ, Пойраз заявив, що для компанії це «комплексна історія». «Оскільки Крим є давно підсанкційною територією, ми просто не дозволяємо людям, що намагаються зареєструватися звідти, користуватися сервісами Binance», – сказав він.

Контекст

Binance – найбільша у світі біржа для криптовалютних операцій. Компанію було засновано 2017 року. У листопаді 2021-го платформа щодня опрацьовувала операцій на $76 млрд. Окрім торгівлі електронними грошима, Binance надає й інші послуги, залежно від регіону. В Україні, наприклад, доступні робота з фʼючерсами, відкриття фірмової картки та позики.

44-річний засновник Binance Чжао, також відомий за ініціалами CZ, – справжня зірка криптоіндустрії. Американський Forbes вважає CZ одним із найбагатших криптобізнесменів зі статком у $1,9 млрд. Колись для першої великої інвестиції в біткоїн він продав будинок і покинув роботу в банку.

9 січня Bloomberg уперше оцінила статки Чжао. Його капітал оцінили у $96 млрд – це більше, ніж у засновників Oracle та Google.

У 2021 році Binance стикалася з підвищеною увагою фінрегуляторів. У серпні криптобіржа обмежила доступ до низки продуктів для мешканців Південної Кореї та Малайзії. У липні вона попередила, що припиняє торгівлю криптовалютними деривативами в Європі. Binance також стала фігурантом розслідувань у Таїланді, Сингапурі та на Кайманових островах.

9 листопада з’явилася новина про те, що Мінцифра разом із біржею Binance може запустити оплату держпослуг криптою в додатку «Дія». «У межах цифровізації країни також працюємо разом над формуванням концепції інтеграції блокчейну в державний сектор», – цитує профільне видання ForkLog UA генерального менеджера Binance в Україні Кирила Хом’якова.

Це обурило українську криптоспільноту. Основні претензії до Binance – її співпраця з Росією та Іраном, що постачає зброю агресору. Після бойкоту української криптоспільноти інтеграція призупинена. Першим про це повідомило профільне видання CoinDesk із посиланням на джерела в уряді. Цю інформацію Forbes підтвердив заступник голови Мінцифри Олександр Борняков та один з ініціаторів бойкоту – засновник криптобіржі Kuna Михайло Чобанян.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні