Категорія
Новини
Дата

Три країни ЄС закликають знизити граничну ціну на нафту з Росії – Bloomberg

1 хв читання

Влада Польщі, Латвії та Литви закликає знизити граничну ціну на нафту з Росії, встановлену в грудні на рівні $60 за барель, до $51,45 за барель. Про це пише Bloomberg із посиланням на джерела.

Ключові факти

  • Новий рівень цін буде на 5% нижчим за ринкові, зазначають джерела. Влада згаданих країн вважає, що з урахуванням того, що доходи російського бюджету від експорту нафти в січні склали $13 млрд, зниження максимальної відпускної ціни дозволило б скоротити їх на $650 млн. 
  • Латвія, Литва та Польща послідовно виступають за посилення санкцій проти Росії, наголошує Bloomberg. На переговорах щодо стелі цін минулого року їхні вимоги були проігноровані через позицію Вашингтона, який наполягав, щоб обмеження були встановлені на рівні, що не загрожує постачанню палива на світові ринки.
  • 15 березня представники країн ЄС розпочнуть обговорення можливого перегляду стелі цін на російську нафту. Перегляд проводиться раз на два місяці. У січні за підсумками переговорів було вирішено зберегти стелю на рівні $60 за барель.

Контекст

У листопаді минулого року президент Володимир Зеленський заявив, що вважає виправданим обмеження цін на російську нафту на рівні $30 за барель. Тоді повідомлялося, що Польща хоче, щоб стеля цін була встановлена на рівні $30, аргументуючи це тим, що за умови собівартості видобутку в Росії, яка, за деякими оцінками, становить $20 за барель, пропозиція G7 принесе Москві надто багато прибутку. Литва та Естонія підтримали Польщу.

З 5 грудня країни «Великої сімки» у відповідь на агресію проти України заборонили надання низки послуг, включаючи судноплавне страхування та торгове фінансування, повʼязані з морськими перевезеннями нафти російського походження. При цьому від ембарго звільняється постачання нафти за ціною $60 за барель і нижче

Західні санкції щодо Росії значно скоротили її доходи від продажу нафти та перенаправили десятки мільярдів доларів на транспортні й нафтопереробні компанії, деякі з яких повʼязані з РФ, пише Reuters. Більшість із цих фірм базуються в Китаї, Індії, Греції та ОАЕ, повідомили не менше 20 джерел зі сфери торгівлі й банківського сектору. Росія в січні втратила близько $8 млрд нафтогазових доходів через введення країнами Заходу цінового обмеження, сказав голова Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Бірол.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні