Категорія
Новини
Дата

Ціни на газ упали після погодження плану ЄС із подолання енергетичної кризи

Лідери ЄС зафіксували падіння цін на газ через кілька годин після того, як вони схвалили план щодо обмеження цін, спрямований на подолання енергетичної кризи в Європі, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Основний європейський еталонний індекс упав на 6% на початку торгів – до €116 за МВт·год, хоча раніше цього тижня він залишався вищим за чотиримісячний мінімум.
  • Лідери на саміті у Брюсселі домовилися продовжити роботу над обмеженнями, щоб знизити високі витрати на енергію, які підживлюють інфляцію та загрожують рецесією. «Ринки відреагували на це зниженням цін, – заявила премʼєр-міністерка Естонії Кая Каллас. – Якщо ціни високі, це викликає інфляцію і завдає шкоди всій економіці».
  • Пропоноване обмеження «негайно обмежить випадки завищення цін на газ», але не буде введено доти, доки не будуть виконані умови, висунуті скептично налаштованими країнами, такими як Німеччина та Нідерланди, які побоюються, що виробники можуть експортувати газ до країн, готових платити вищі ціни. 
  • Ціни на газ у Європі різко впали з кінця серпня після того, як підскочили до рекордних €340 за МВт·год, оскільки країни намагалися забезпечити альтернативні поставки після того, як Росія перекрила потоки.
  • Газосховища по всьому континенту нині заповнені більш ніж на 90%, а мʼяка осіння погода знизила потребу в опаленні. 
  • Проте ціни залишаються значно вищими за діапазон €20–40 за МВт·год, у якому вони переважно торгувалися протягом останнього десятиліття.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн-членів блоку.

Сьогодні лідери країн ЄС на саміті в Брюсселі погодилися прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію. Серед конкретних рішень запропоновано запровадити «динамічну» межу ціни на газ. 

З початку повномасштабної війни РФ проти України ЄС вдалося замістити дві третіх поставок газу з Росії, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні