Категорія
Новини
Дата

Туреччина зафіксувала найбільший дефіцит торговельного балансу за всю історію спостережень

Дефіцит торговельного балансу Туреччини зріс до рекордного рівня у липні на тлі зростання цін на енергоносії, щомісячний розрив досяг $10,7 млрд. Він перевищив медіанну оцінку в $10,6 млрд і найвищий показник за всю історію спостережень згідно з даними 1984 року, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Турецька влада намагається стимулювати зростання за допомогою мʼякої грошово-кредитної політики, сподіваючись, що дешеві кредити знайдуть застосування у виробництві та експорті. Але підвищений рівень зростання кредитів та сильний внутрішній попит також сприяли зростанню турецького імпорту, збільшуючи попит на долари.
  • Щомісячний експорт минулого місяця зріс на 13,4% порівняно з попереднім роком, до $18,6 млрд, а імпорт зріс на 41,4%, до $29,2 млрд.
  • Імпорт мінеральних мастил, який є показником витрат Туреччини на електроенергію, збільшився на 95,7%, з $4 млрд до $7,7 млрд, при цьому Росія стала головним джерелом загального обсягу імпорту.
  • Експорт мінеральних мастил та нафтопродуктів за той же період зріс на 169%, до $1,69 млрд.
  • Імпорт золота та дорогоцінних металів зріс на 600%, до $2 млрд.

Контекст

Перспективи зовнішньоторговельного балансу Туреччини погіршилися після того, як у лютому почалося вторгнення Росії до України, внаслідок чого ціни на енергоносії досягли рекордно високого рівня. 

Росія, ключове джерело сирої нафти та природного газу, дозволила Туреччині робити деякі платежі в рублях, але деталі домовленості, досягнутої в серпні президентом Реджепом Таїпом Ердоганом та російським президентом Володимиром Путіним, залишаються секретними.

Туреччина нарощує торгівлю з Росією, незважаючи на заклики союзників про введення санкцій. ЇЇ експорт до Росії знаходиться на найвищому рівні з 2014 року. Міністр транспорту Туреччини Аділь Караісмаілоглу повідомив про зростання торгівлі автомобілями з Росією на 58% за перші чотири місяці року, що свідчить про зростаючі логістичні потужності Туреччини.

Це лише один приклад масштабного стрибка турецького експорту до Росії, який, за даними державної служби статистики Туреччини, у першому півріччі досяг восьмирічного максимуму в $2,91 млрд.

Туреччина ігнорує заклики союзників НАТО із США та Європи, які намагалися виступити єдиним фронтом, щоб ізолювати російську економіку за допомогою санкцій.

Згодом стало відомо, що Міністерство фінансів США направило лист до низки бізнес-асоціацій у Туреччині з попередженням про ризик потрапити під санкції у разі співпраці з росіянами, на яких уже були накладені обмеження.

Офіційні особи США вже давно приватно висловлювали стурбованість з приводу того, що Туреччина стала притулком для російських активів, які перебувають під санкціями після вторгнення Росії в лютому, кажуть джерела. Але в останні дні адміністрація Байдена стала голосніше заявляти про свої вимоги до турецького уряду щодо дотримання санкцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні