У Google виявили лазівку, через яку проросійська пропаганда потрапляє на Android /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У Google виявили лазівку, через яку проросійська пропаганда потрапляє на Android

Getty Images

Сервіс Discover від Google продовжує поширювати провоєнну пропаганду серед російської аудиторії, пише Bloomberg. Google заявляє, що після вторгнення РФ в Україну в 2022 році він доклав чимало зусиль, щоб уникнути поширення дезінформації.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Мобільні користувачі Росії отримують провоєнну пропаганду з джерел, які Google заблокував в інших місцях.
  • Discover відображається як стрічка контенту в браузері Chrome на пристроях Android.
  • У вересні Google в середньому отримував понад 200 000 щоденних переходів на пропагандистське медіа «Царьград», яким керує Костянтин Малофєєв, російський бізнесмен, на якого США та Європейський Союз наклали санкції за його роль у розпалюванні насильства в Україні. Інші прокремлівські ЗМІ, такі як «Комсомольська правда», також регулярно зʼявляються у Discover.
  • Компанія Google заявила, що їй вдалося ефективно зашкодити російським інформаційним операціям (ІО), спрямованим на внутрішню підтримку війни. У 2022 році Google призупинила 1950 випадків російської IO-активності на своїх платформах.
  • У РФ блокують Google News, хоча інші сервіси Alphabet Inc, включаючи YouTube та Google Search, продовжують працювати. Його операційна система Android також використовується на більш ніж 80% мобільних телефонів у Росії, поряд із функцією Discover, яка регулярно висвітлює путінські ЗМІ.
  • Хоча Discover позиціонується як пошуковий продукт, а не новинний, для багатьох користувачів переважна більшість його рекомендацій, які видно щоразу, коли вони відкривають вікно Chrome на мобільному пристрої, є статтями, що надає йому вигляду стрічки новин. 
  • За словами джерела, оскільки Discover приносить набагато менший дохід, ніж пошук Google, він також має менший бюджет для запобігання зловживанням. За словами двох співробітників Google, зловживання Discover у Росії було відзначено як внутрішня проблема.

Контекст

Торік Meta виявила велику російську пропагандистську мережу, яка імітувала європейські ЗМІ The Guardian та Der Spiegel.

Нещодавно соцмережу X (раніше – Twitter) Ілона Маска було названо найбільшим засобом поширення дезінформації, сказала віцепрезидентка Європейської комісії Вера Йоурова. Європейський Союз закликав платформи Кремнієвої долини підвищити свою пильність у боротьбі з російськими наративами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні