У Росії залишилося 120 «Іскандерів» і 40 «Кинджалів» – ГУР Міноборони /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

У Росії залишилося 120 «Іскандерів» і 40 «Кинджалів» – ГУР Міноборони

Shutterstock

Росія використала близько 80% своїх сучасних ракет, завдаючи ударів по цивільній інфраструктурі України, в окупантів залишилося лише 120 "Іскандерів", повідомив The Economist представник ГУР МО України Вадим Скібіцький.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами Скібіцького, воєнної розвідці України стали відомі плани Кремля придбати в Ірані балістичні ракети Fateh-110 і Zolfaghar і відправити їх повітрям до Криму та морем до російських портів на Каспійському морі. 
  • «Ми знаємо, що домовленості вже досягнуті», – заявив представник ГУР МО України.
  • У розвідці визнають, що Україна не має ефективного захисту від іранських ракет, які вражають цілі на набагато вищих швидкостях, ніж крилаті ракети чи безпілотники, або від аналогічних ракет «Іскандер», які Росія вже використовувала в Україні. 
  • Скібіцький каже, що у жовтні росіяни запустили 25 «Іскандерів». Україна змогла перехопити лише три. Країна також не має захисту від ракет «Кинжал», які Росія встановила на свої військові літаки.
  • Поки що використання Росією таких ракет стримується лише їх дефіцитом, адже росіянам критично не вистачає боєприпасів. 
  • За даними джерел, у Росії залишилося близько 40 «Кинджалів». Однак, оскільки іранці поповнять його запаси, Росія зможе подвоїти свої атаки. Зараз як ніколи, йдеться у матеріалі, Україна потребує зброї, здатної збивати балістичні ракети, такі як американська система Patriot, а також ракети більшої дальності, такі як американські Atacms, для завдання ударів по командних центрах у сотнях кілометрів у тилу ворога. 

Контекст

За даними розвідки, Росія замовила в Ірані 2400 дронів-камікадзе, тож президент України Володимир Зеленський закликав G7 надати системи ППО і ПРО.

Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Росія заперечує, що її сили використовували іранські безпілотники для нападу на Україну. Проте, за інформацією ЗМІ, Іран уже пообіцяв надати Росії ракети «земля-земля» на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе.

Раніше МЗС України закликало Іран припинити воєнну допомогу РФ. 18 жовтня голова МЗС Дмитро Кулеба вніс президенту Володимиру Зеленському подання про розрив дипломатичних відносин з Іраном.

За даними британської розвідки, Росія, ймовірно, використовує велику кількість Shahed-136, щоб пробити дедалі ефективнішу українську ППО. Ймовірно, вони будуть використовуватись як заміна російської високоточної зброї великої дальності, яка стає все дефіцитнішою.

На початок листопада планується відправлення з Ірану до Росії партії у понад 200 бойових дронів Shahed-136, Mohajer-6 та Arash-2, казало Головне управління розвідки. Своєю чергою CNN пише, що окрім безпілотників Іран готується надати балістичні ракети малої дальності. Зазначалося, що остання партія зброї з Ірану до Росії включала близько 450 безпілотників, які росіяни вже застосували в Україні.

Водночас США звинувачують Північну Корею у таємному постачанні Росії значної кількості артилерійських снарядів для використання у війні в Україні. Країна намагається приховати поставки, створивши враження, що боєприпаси вирушають до країн Близького Сходу чи Північної Африки. Офіційні особи США вважають, що таємні поставки з Північної Кореї, а також безпілотники та інше озброєння, яке Росія придбала в Ірану, є ще одним свідченням того, що за вісім місяців боїв арсенали Москви скоротилися.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні