Категорія
Новини
Дата

У Швейцарії засудили чотирьох банкірів, які допомагали «гаманцю Путіна» Ролдугіну виводити гроші

Чотирьох банкірів, які допомогли близькому другу Володимира Путіна – Сергію Ролдугіну перевести мільйони франків через рахунки в швейцарських банках, засудили за відсутність обачності у фінансових операціях, пише Reuters. Чоловіків було визнано винними та засуджено до умовних термінів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними Bloomberg, усіх чоловіків засудили до двох років умовно з випробувальним терміном, йдеться в заяві суду Цюріха. Кожен з них також був оштрафований: штраф колишнього голови банку було встановлено у розмірі 540 000 швейцарських франків ($590 000), для трьох інших осіб штрафи були меншими.
  • У четвер, 30 березня, усі четверо були визнані винними у допомозі Сергію Ролдугіну, якого швейцарський уряд назвав «гаманцем Путіна».
  • Троє росіян та один швейцарець – допомогли Ролдугіну, який є хрещеним батьком старшої дочки Путіна Марії, розмістити мільйони франків на рахунках у швейцарських банках у період з 2014 до 2016 року.
  • Таких людей, як Ролдугін, використовували як «підставних осіб», йдеться в обвинувальному акті, з яким ознайомилося агентство, щоб приховати справжніх власників грошей.
  • Чотири керівники допомогли Ролдугіну управляти двома банківськими рахунками в Газпромбанку в Цюріху, через які протікали мільйони франків, без проведення достатніх перевірок.
  • Звинувачення стверджувало, що ці чоловіки не зробили достатньо, щоб встановити особу справжнього власника коштів, і малоймовірно, щоб ним міг бути Ролдугін.
  • За словами прокурора Яна Хоффмана, у справі фігурували суми близько 30 млн швейцарських франків ($31,84 млн).
  • Ролдугін був серед десятків членів ближнього кола Путіна, які потрапили під санкції Заходу, зокрема Швейцарії, після вторгнення РФ в Україну.
  • «Усі докази суперечать тому, що Сергій Ролдугін є реальним власником активів», – заявив суду прокурор Хоффманн на одному з попередніх слухань. «Банкіри не дотримувалися правил і тому мають бути покарані», – додав він.

Контекст

З 2022 року Ролдугін перебуває під санкціями ЄС. Брюссель вважає, що музикант має щонайменше пʼять офшорних компаній, і є частиною фінансової схеми Путіна. Крім того, віолончеліст під обмеженнями у Швейцарії, Канаді, США, Великій Британії та інших країн.

Раніше в Кремлі відкинули будь-які припущення про те, що кошти Ролдугіна повʼязані з Путіним, як антиросійську «путінофобію». Фінанси Путіна є надбанням громадськості, заявили в Кремлі, нібито Путін регулярно декларує свої активи та зарплату.

На початку березня чотверо банкірів постали перед швейцарським судом за звинуваченнями в пособництві музиканту Сергію Ролдугіну, який вивів за кордон десятки мільйонів франків, що можуть належати російському диктатору Володимиру Путіну, пише The Guardian.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні