Категорія
Новини
Дата

У США робітники Boeing оголосили страйк, виробництво літаків у Сіетлі зупинилось

1 хв читання

Робітники заводу компанії Boeing Co. вперше за 16 років зупинили роботу, що паралізувало виробництво на всьому хабі комерційних літаків авіавиробника в Сіетлі, пише Reuters. Напередодні члени профспілки відхилили пропозицію керівництва про підвищення зарплат на чверть та проголосували за страйк.

Компанія є одним із найбільших у світі виробників авіаційної, космічної та військової техніки. На заводах Boeing у районі Сіетла збираються літаки Boeing MAX, 777 та 767.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Члени Міжнародної асоціації машиністів та працівників аерокосмічної промисловості, яка представляє 33 000 співробітників Boeing по всьому Західному узбережжю США, переважною більшістю проголосували за страйк, 94,6% проголосували за відхилення пропозицій від керівництва компанії та 96% підтримали страйк.
  • Робітники заводу залишили робочі місця в пʼятницю вранці, зупинивши виробництво.
  • Перший страйк робітників з 2008 року почався всього через кілька тижнів після того, як у серпні було призначено нового генерального директора Келлі Ортберга, який мав відновити довіру до авіавиробника після інциденту із літаком 737 MAX.
  • «Ми, як і раніше, прагнемо перезавантаження відносин з нашими співробітниками та профспілкою і готові повернутися за стіл переговорів для досягнення нової угоди», – йдеться у заяві авіавиробника.
  • Пропозиція компанії включала загальне підвищення заробітної плати на 25%, премію за підписання контракту у розмірі $3000 та зобовʼязання побудувати наступний комерційний літак Boeing у районі Сіетла за умови, що програма буде запущена протягом чотирьох років дії контракту.
  • Багато працівників критикували ці умови, виступаючи за підвищення заробітної плати на 40% і нарікаючи на втрату щорічного бонусу.
  • Наразі невідомо, як довго триватиме страйк і коли поновляться переговори між керівництвом і робітниками. 

Контекст

Останній страйк робітників Boeing у 2008 році призвів до зупинки заводів на 52 дні та зниження виручки приблизно на $100 млн на день.

Згідно з попередньою запискою TD Cowen, новий 50-денний страйк може коштувати Boeing $3–3,5 млрд збитків.

Якщо страйк триватиме довго, він негативно вплине не тільки на фінансове становище Boeing, але й на авіакомпанії, які залежать від літаків цього виробника, а також від постачальників, які виготовляють деталі та компоненти для його літаків.

S&P Global Ratings заявило, що тривалий страйк може затримати відновлення авіавиробника та завдати шкоди його загальному рейтингу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд