Категорія
Новини
Дата

У Великій Британії зафіксували несподіване падіння роздрібних продажів у листопаді, попри чорну пʼятницю та ЧС з футболу

Роздрібні продажі у Великій Британії несподівано впали в листопаді, незважаючи на чемпіонат світу з футболу та рекламні акції у чорну пʼятницю, пише Reuters. Це свідчить про стрес, якого зазнають багато домогосподарств, оскільки криза вартості життя підриває їх фінанси.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Останньою ознакою того, що британська економіка, можливо, вступила в рецесію, стало падіння обсягів роздрібних продажів на 0,4% у місячному вирахуванні порівняно з жовтнем. 
  • Продажі зросли на 0,9% у жовтні порівняно з вереснем, коли продажі впали через похорон королеви Єлизавети.
  • «Той факт, що навіть чемпіонат світу з футболу та різдвяні покупки в чорну пʼятницю не змогли привести до збільшення продажів, стане великим розчаруванням для ритейлерів, особливо з урахуванням збільшення минулого місяця», – сказала керівник відділу роздрібної торгівлі в консалтинговій групі Accenture Лінда Петерік.
  • Обсяги роздрібного продажу впали на 1,5% нижче за допандемічний рівень 2019 року.
  • Економіст Capital Economics Олівія Крос вважає, що падіння інфляції з 11,1% у жовтні до 10,7% у листопаді навряд чи принесе суттєве полегшення споживачам. «Ми очікуємо, що висока інфляція спричинить подальше падіння реальних доходів домогосподарств на 1,1% у четвертому кварталі 2022 року, що призведе до зниження обсягів продажів у грудні», – заявила вона.
  • За даними Управління національної статистики (ONS), порівняно з минулим роком роздрібні продажі в листопаді були на 5,9% нижчими.
  • Останнє опитування ONS показало, що кожен шостий британець турбується про те, що у нього може не вистачити їжі, і ще більше людей – що не зможуть зігрітися у власних будинках.

Контекст

Інфляція в єврозоні у листопаді нарешті сповільнилася і склала 10%, пише Bloomberg. Нові дані дають проблиск надії Європейському центральному банку в його боротьбі за придушення найсильнішого шоку споживчих цін за останнє покоління. Падіння з 10,6% у жовтні стало найбільшим з 2020 року і відбулося завдяки повільнішому зростанню цін на енергію та послуги, навіть попри швидке зростання цін на харчові продукти.

На єврозону очікує сувора зима, оскільки рецесія вдарить по регіону так само, як двозначна інфляція, свідчать дані Європейської комісії, яка погіршила економічний прогноз на наступний рік. Економіка Великої Британії та єврозони, ймовірно, наступного року стикнеться з рецесією, прогнозує Morgan Stanley, але Сполучені Штати можуть урятуватися від неї завдяки сталому ринку праці.

Європейці різко скоротили свої витрати на товари у жовтні. Це ознака того, що високі ціни на початку періоду збільшення споживання енергії підштовхують економіку регіону до рецесії. За інформацією Financial Times, роздрібні продажі в зоні євро зазнали найбільшого місячного падіння за рік, оскільки висока інфляція вплинула на купівельну активність, і це додало ознак того, що блок набув рецесії в четвертому кварталі.

Європейські домогосподарства платять більше, ніж будь-коли, за електроенергію та природний газ, навіть незважаючи на те, що уряди витрачають мільярди доларів на захист споживачів від енергетичної кризи. За даними енергетичного консалтингового агентства VaasaETT Ltd., середня роздрібна ціна на газ у Європейському Союзі та Великій Британії становила майже 18 євроцентів ($0,18) за кВт⋅год у жовтні, що вдвічі більше, ніж того ж місяця минулого року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні