Україна ініціює виключення Росії з ООН /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна ініціює виключення Росії з ООН

Getty Images

Україна ініціює процес, спрямований на позбавлення Росії статусу постійного члена Ради Безпеки ООН та виключення її з ООН у цілому, йдеться в заяві Міністерства закордонних справ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У МЗС зазначили, що Російська Федерація ніколи не проходила правомірної процедури набуття членства і займає місце СРСР в Раді Безпеки ООН незаконно. «З юридичної та політичної точок зору може бути лише один висновок: Росія – узурпатор місця Радянського Союзу в Радбезі ООН», – йдеться в заяві.
  • У відомстві наголосили, що питання долі Росії в ООН має вирішуватися в загальному контексті її відповідальності за грубі порушення норм і принципів міжнародного права, а також за злочини, які вчиняються на території України, зокрема, за воєнні злочини та злочини проти людяності, а також злочин геноциду.
  • Україна закликала держави–члени ООН відновити застосування Статуту ООН у питанні легітимності перебування Російської Федерації в ООН, позбавити РФ статусу постійного члена Радбезу ООН та виключити її з ООН у цілому.
  • «Україна ініціює комплексний процес, спрямований на досягнення цілей цієї заяви, та у цьому контексті готова до взаємодії з іншими країнами для спільного захисту Статуту ООН і міжнародного права від руйнівного впливу Російської Федерації», – сказано у повідомленні.

Контекст

13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, у якій оголосила режим РФ терористичним. Отже, ПАРЄ стала першою міжнародною організацією, яка визнала Росію державою-терористом.

Парламент Естонії (Рійгікогу) затвердив резолюцію, якою засудив анексію території України та оголосив російський режим терористичним. Документ підтримали 88 депутатів.

Сенат Польщі визнав російський режим терористичним. Відповідну резолюцію було ухвалено одноголосно.

Парламентська асамблея НАТО ухвалила резолюцію, у якій закликала створити спеціальний Міжнародний трибунал щодо агресії Росії та визнала її державою-терористом, всі 30 країн НАТО підтримали пропозиції української делегації.

Європейський парламент більшістю голосів ухвалив резолюцію про визнання Росії державою – спонсором тероризму. «За» цей документ висловилися 494 депутати, «проти» – 58, ще 44 європейських політики утрималися під час голосування на пленарному засіданні у Страсбурзі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні