Категорія
Новини
Дата

Україна націоналізувала заводи й агрохолдинг підсанкційного російського бізнесмена на 2 млрд грн – СБУ

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції щодо передачі в державну власність України підприємств, які належали російським бізнесменам Михайлу Шелкову та Сергію Чемезову, повідомляє Служба безпеки України. Вартість переданого Україні майна становить щонайменше 2 млрд грн.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з повідомленням, рішення суду стосується Демурінського гірничо-збагачувального комбінату, оптового виробника труб ТОВ «ВСМПО Титан», компанії з торгівлі металами ТОВ «Тай-Мінералс» та агрохолдингу «Інвест Агро».
  • «Чемезов та Шелков, які входять до найближчого оточення військово-політичного керівництва РФ, керували українськими підприємствами через російського монополіста з виробництва титану ПАТ «Корпорація ВСМПО-Авісма», – кажуть в СБУ.
  • За інформацією слідчих, ця компанія входить до структури воєнно-промислового комплексу РФ і бере участь у виробництві озброєнь для окупаційних угруповань.
  • Зазначається, що після початку вторгнення РФ Шелков і Чемезов хотіли приховати своє відношення до українських активів.
  • «Для цього намагалися передати формальне управління компаніями підконтрольним комерційним структурам у Дніпропетровській та Сумській областях», – сказано в повідомленні. Втім, слідчі викрили оборудки і заблокували їх.

Контекст

У червні 2021 року РНБО запровадила санкції проти голови ради директорів «ВСМПО-Авісма» Сергія Чемезова та його заступника Михайла Шелкова – громадянина РФ, який досі значиться кінцевим бенефіціаром ТОВ «Демурінський ГЗК». Шелков разом із партнерами володіють контрольним пакетом акцій «ВСМПО-Авісма», найбільшого у світі виробника титану для аерокосмічної галузі.

Раніше ВАКС відмовив у задоволенні позову Мін’юсту у частині конфіскації ДемГЗК та інших компаній, підконтрольних Шелкову, оскільки не знайшов достатніми докази збереження контролю Шелкова над комбінатом.

Днями апеляційна палата Вищого антикорупційного суду ухвалила рішення про конфіскацію ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», який належав Шелкову.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні