Категорія
Новини
Дата

Україна отримала $367 млн пільгового кредиту від Канади

Україна отримала від Канади додаткові 500 млн канадських доларів ($367 млн) у межах кредитного договору, повідомила пресслужба Мінфіну. Загальна сума кредиту становить 1,95 млрд канадських доларів ($1,432 млрд).

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Це кошти п’ятирічних «Облігацій суверенітету України», які уряд Канади розмістив для підтримки України напередодні важкого зимового періоду. Кредит надається на пільгових умовах через адміністративний рахунок МВФ.
  •  Кошти будуть спрямовані на фінансування пріоритетних видатків держбюджету, а також сприятимуть збереженню фінансової стабільності України. «Вдячний за підтримку, яка наближає нашу перемогу над агресором», – зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.
  • 15 червня Україна отримала 1 млрд канадських доларів ($779 млн) від уряду Канади, а 18 серпня до держбюджету надійшло 450 млн канадських доларів ($349 млн) кредиту на пільгових умовах зі строком погашення до 10 років і відсотковою ставкою 1,69% річних.

Контекст

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Канада запровадила кілька пакетів санкцій. Зокрема, під них потрапили президент РФ Путін, глава МЗС Лавров, колишня гімнастка Кабаєва, голова центробанку Набіулліна. Також Канада запровадила санкції проти російських фірм та обмежила експорт до РФ.

У період з 24 лютого до 7 червня Канада заморозила активів на $123 млн, а також заблокувала транзакцій на $289 млн. 8 червня Канада ввела нові санкції щодо російської нафтової, газової, хімічної промисловості, а також інших секторів економіки. 

З 24 лютого 2022 році Канада загалом ввела санкції щодо понад 1150 фізичних і юридичних осіб із Росії, України та Білорусі.

Уряд Канади планує конфіскувати в російського олігарха Романа Абрамовича активів на $26 млн у межах санкцій і спрямувати їх на допомогу у відновленні України. В міністерстві наголосили, що Канада – перша країна G7, яка запровадила такі заходи, «демонструючи свою рішучу відданість Україні, її відбудові та притягненню до відповідальності тих, хто наживався на режимі президента Путіна та підтримував його».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні