Україна отримала черговий транш макрофіну ЄС на €1,5 млрд /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна отримала черговий транш макрофіну ЄС на €1,5 млрд

Getty Images

У середу, 25 квітня, Україна отримала третій транш у розмірі €1,5 млрд у рамках макрофінансової допомоги ЄС на 2023 рік, повідомляє Міністерство фінансів. Загальний обсяг пільгового фінансування від блоку сягає €18 млрд.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Сьогодні ми надаємо Україні ще €1,5 млрд у рамках нашого річного пакету макрофінансової допомоги, – написала голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.
  • Вона додала, що ЄС продовжуватиме допомагати Україні протистояти агресії Росії, «підтримувати роботу інституцій та інфраструктури, а також проводити важливі реформи»
  • У Мінфіні повідомили, що загальний обсяг прямої бюджетної підтримки від ЄС у 2023 році сягнув €6 млрд.
  • За словами міністра фінансів України Сергія Марченка, ці кошти допомагають своєчасно та в повному обсязі виконувати держбюджет поточного року.
  • Наступні транші в рамках програми будуть надходити до держбюджету протягом 2023 року з урахуванням виконання Україною узгоджених сторонами умов.

Контекст

21 жовтня лідери країн ЄС погодили виділення Україні наступного року регулярної щомісячної допомоги в обсязі €1,5 млрд та доручили міністрам фінансів розробити механізм для виплати цих коштів.

Єврокомісія презентувала програму фінансової допомоги Україні на 2023 рік, загальна сума якої становить до €18 млрд. Програма передбачає фінансування українського бюджету в обсязі до €1,5 млрд на місяць, що загалом становить до €18 млрд. 

14 грудня Європейський парламент ухвалив у другому читанні рішення без додаткового голосування або обговорення щодо виділення Україні надзвичайної макрофінансової допомоги у 2023 році в обсязі €18 млрд.

Єврокомісія 17 січня виплатила Україні перший транш у розмірі €3 млрд з макрофінансової допомоги на €18 млрд. Наступні виплати по €1,5 млрд за раз ЄС має здійснювати щомісяця. Другий транш обсягом €1,5 млрд надійшов до держбюджету у березні поточного року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні