Категорія
Новини
Дата

Україна підписала безпекову угоду з Японією. Що вона передбачає

1 хв читання

Володимир Зеленський і Фуміо Кішіда /Офіс президента України

Володимир Зеленський і Фуміо Кішіда Фото Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда в Італії 13 червня підписали двосторонню Угоду про підтримку України та співробітництво між Україною та урядом Японії. Вже цьогоріч Японія надасть Україні $4,5 млрд і продовжить допомагати протягом усього десятирічного терміну дії угоди. Про це повідомила пресслужба Офісу президента. 

Це перша безпекова угода, укладена нашою країною на виконання Спільної декларації G7 не з країною – членом НАТО та з країною Тихоокеанського регіону.

Ключові факти

  • Документ фіксує основні напрями довгострокової підтримки з боку Японії у сфері безпеки та оборони, гуманітарної допомоги, відновлення та відбудови.
  • Цього року Японія надасть Україні державі $4,5 млрд і продовжить допомагати протягом усього десятирічного терміну дії угоди. Загалом сума допомоги, яку надала Японія з березня 2022 року, становитиме понад $12 млрд.
  • Документ передбачає передачу Україні нелетального обладнання, з урахуванням конституційних обмежень Японії, та закріплює подальший розвиток співпраці в межах коаліцій спроможностей, членом яких є Японія, зокрема коаліцій з інформаційних технологій та розмінування.
  • Японія забезпечуватиме лікування поранених українських воїнів, співпрацюватиме з Україною в галузях розвідки та захисту секретної інформації, посиленні захисту та відбудові критичної інфраструктури, зміцненні кібер- та інформаційної безпеки, забезпечення вільного судноплавства та безпеки морських шляхів. Японські партнери також допомагатимуть із відновленням та відбудовою України із залученням приватного сектору та державних установ.
  • Окремий блок угоди стосується співпраці в галузі промисловості. Країни вивчатимуть можливості для розвитку промислової бази України, залучаючи приватний сектор, створення спільних підприємств та проведення досліджень. 
  • Японія зобовʼязалася й надалі підтримувати Українську формулу миру, посилювати санкції проти РФ, співпрацюватиме в розробці механізму відшкодування збитків, зокрема за рахунок суверенних російських активів, та у притягненні агресора до відповідальності.
  • Японія і надалі допомагатиме Україні зміцнювати ядерну безпеку, зокрема в контексті захисту Запорізької атомної електростанції, йдеться у повідомленні.

Контекст

12 січня Зеленський підписав угоду з премʼєр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. 16 лютого безпекову угоду було підписано з Німеччиною та Францією

23 лютого Україна та Данія уклали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку. 

1 березня Україна підписала безпекову угоду з Нідерландами.

3 квітня Україна та Фінляндія підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки. А вже за тиждень, 10 квітня, безпекову угоду Україна підписала із Латвією.

27 травня безпекову угоду було підписано із Іспанією, 28 травня – з Бельгією та Португалією. 31 травня – зі Швецією, Ісландією та Норвегією.

Президенти США та України підпишуть двосторонню безпекову угоду під час саміту G7 в Італії у червні, повідомили напередодні джерела FT. Очікується, що угода з США стане найбільш значущою серед інших угод, підписаних досі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні