Категорія
Новини
Дата

Україна уклала безпекову угоду з Норвегією. Країна продовжить поставки NASAMS та готова передати F-16

1 хв читання

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку, повідомила пресслужба Офісу президента. 

Цього року Норвегія надасть Україні щонайменше 13,5 млрд норвезьких крон (близько €1,2 млрд) військової допомоги. Загалом Україна підписала вже п'ятнадцять двосторонніх безпекових угод.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • Загалом у довгострокову програму з підтримки України Норвегія заклала майже €6,4 млрд на 2023–2027 роки. Норвезька підтримка України триватиме впродовж усього терміну дії угоди.
  • Разом із союзниками Норвегія допомагатиме Україні розвивати спроможності у сфері сучасних бойових літаків і вже фіксує чітку готовність передати винищувачі F-16.
  • Крім того, зробить вагомий внесок у розвиток морських спроможностей у Чорному й Азовському морях, продовжить надавати системи NASAMS, а також обладнання до них і навчатиме фахівців.
  • Україна та Норвегія працюватимуть над поглибленням оборонно-промислового співробітництва.
  • Також Норвегія закріпила в угоді підтримку Української формули миру, санкцій, відшкодування збитків, притягнення РФ до відповідальності, а також допомоги в економічному відновленні, гуманітарному розмінуванні, захисті критичної інфраструктури та боротьбі з російською пропагандою. 
  • Норвезькі лікарні й надалі надаватимуть допомогу українцям.
  • Норвегія також підтримує майбутнє членство України в НАТО.

Контекст

Норвегія – 15-та країна, з якою укладено двосторонню безпекову угоду на виконання положень Вільнюської декларації G7. 

12 січня Зеленський підписав угоду з премʼєр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. 16 лютого безпекову угоду було підписано з Німеччиною та Францією

23 лютого Україна та Данія уклали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку. 

1 березня Україна підписала безпекову угоду з Нідерландами.

3 квітня Україна та Фінляндія підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки. А вже за тиждень, 10 квітня, безпекову угоду Україна підписала із Латвією.

27 травня безпекову угоду було підписано із Іспанією, 28 травня – з Бельгією та Португалією. 31 травня – зі Швецією та Ісландією.

Президенти США та України підпишуть двосторонню безпекову угоду під час саміту G7 в Італії у червні, повідомили напередодні джерела FT. Очікується, що угода з США стане найбільш значущою серед інших угод, підписаних досі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні