Категорія
Новини
Дата

У Мінекономіки не виключають поширення «зернової угоди» на експорт металу. У Кремлі готові торгуватися

Україна сподівається поширити угоду про розблокування експорту зерна на інші товари, зокрема метал. Про це в коментарі Financial Times сказав заступник міністра економіки Тарас Качка. Речник президента країни-агресора Дмитро Пєсков повʼязав із санкціями питання щодо експорту металів з України.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Це угода про логістику, про рух суден через Чорне море. У чому різниця між зерном та залізною рудою?» – зазначив заступник міністра.
  • Качка сподівається, що угоди про відновлення перевезення зерна будуть дотримуватися, і припустив, що вона може стати базовою і для домовленостей щодо інших товарів, адже трейдери й експортери «завжди перевіряють межі».
  • Минулого місяця Україні вдалося експортувати близько 3 млн т зерна автомобільними шляхами, залізницею та через Дунай. Це менш як половина від обсягів, що експортувалися переважно морем до війни, йдеться в матеріалі.
  • Вирішення питання про включення металів до угоди щодо українського експорту неможливе без обговорення санкцій щодо російських виробників, заявив речник Путіна Пєсков. За його словами, офіційна позиція РФ щодо включення металів в угоду про експорт українського продовольства поки не сформульована.

Контекст

22 липня в Туреччині підписано угоду про вивезення зерна та іншого продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів» відповідно до угоди про експорт продовольства з портів України.

29 липня президент Володимир Зеленський разом з іноземними послами відвідав порт Чорноморськ, де заявив, що Україна готова до експорту зерна.

1 серпня вперше від початку повномасштабної війни вийшло судно з Одеського порту з українським продовольством. Йдеться про судно Razoni, яке під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Триполі в Лівані.

5 серпня перший караван з українським продовольством вийшов із портів Одеса та Чорноморськ. Міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що планується забезпечити здатність портів опрацьовувати понад 100 суден на місяць, мета – три й більше млн т експорту агропродукції щомісяця з портів Одеса, Чорноморськ та Південний.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні