Категорія
Новини
Дата

У Мінекономіки не виключають поширення «зернової угоди» на експорт металу. У Кремлі готові торгуватися

1 хв читання

Україна сподівається поширити угоду про розблокування експорту зерна на інші товари, зокрема метал. Про це в коментарі Financial Times сказав заступник міністра економіки Тарас Качка. Речник президента країни-агресора Дмитро Пєсков повʼязав із санкціями питання щодо експорту металів з України.

Ключові факти

  • «Це угода про логістику, про рух суден через Чорне море. У чому різниця між зерном та залізною рудою?» – зазначив заступник міністра.
  • Качка сподівається, що угоди про відновлення перевезення зерна будуть дотримуватися, і припустив, що вона може стати базовою і для домовленостей щодо інших товарів, адже трейдери й експортери «завжди перевіряють межі».
  • Минулого місяця Україні вдалося експортувати близько 3 млн т зерна автомобільними шляхами, залізницею та через Дунай. Це менш як половина від обсягів, що експортувалися переважно морем до війни, йдеться в матеріалі.
  • Вирішення питання про включення металів до угоди щодо українського експорту неможливе без обговорення санкцій щодо російських виробників, заявив речник Путіна Пєсков. За його словами, офіційна позиція РФ щодо включення металів в угоду про експорт українського продовольства поки не сформульована.

Контекст

22 липня в Туреччині підписано угоду про вивезення зерна та іншого продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів» відповідно до угоди про експорт продовольства з портів України.

29 липня президент Володимир Зеленський разом з іноземними послами відвідав порт Чорноморськ, де заявив, що Україна готова до експорту зерна.

1 серпня вперше від початку повномасштабної війни вийшло судно з Одеського порту з українським продовольством. Йдеться про судно Razoni, яке під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Триполі в Лівані.

5 серпня перший караван з українським продовольством вийшов із портів Одеса та Чорноморськ. Міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що планується забезпечити здатність портів опрацьовувати понад 100 суден на місяць, мета – три й більше млн т експорту агропродукції щомісяця з портів Одеса, Чорноморськ та Південний.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні