Категорія
Новини
Дата

Україна та Польща планують будівництво трубопроводу для транспортування української олії

Польща та Україна планують збудувати транскордонний трубопровід для постачання української рослинної олії до польського порту Гданськ. Про це пише wnp.pl із посиланням на канцелярію польського прем’єр-міністра.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Обидві країни сформують робочу групу, яка надасть варіанти розташування проєкту, передусім маршрут прокладання трубопроводу, а також технічні параметри, вартість та умови будівництва.
  • До проєкту будуть залучені міністерства сільського господарства та інфраструктури України та Польщі.
  • «Реалізація меморандуму сприятиме частковому розблокуванню українського експорту та підвищенню продовольчої безпеки в країнах, що розвиваються, яким загрожує голод. Відповідно, це має знизити міграційний тиск на Європу», – йдеться в повідомленні.
  • Меморандум буде ухвалений на три роки й автоматично продовжуватиметься ще на три.
  • Зазначається, що вторгнення Росії та блокування портів України змусили шукати нові маршрути перевезення української агропродовольчої продукції. Адже Україна є значним світовим виробником та експортером зерна та рослинних олій. До початку війни понад 90% цієї продукції експортувалося через порти, розташовані на Чорному морі.

Контекст

22 липня в Туреччині підписано угоду про вивезення продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів».

1 серпня вперше від початку повномасштабної війни з Одеського порту з українським продовольством вийшло судно Razoni, яке під прапором Сьєрра-Леоне прямувало до порту Триполі в Лівані. 5 серпня перший караван з українським продовольством вийшов із портів Одеса та Чорноморськ.

8 серпня з порту Південний вперше від початку війни вийшло судно з продовольством. «Наша мета – нарощування перевалки в портах. Протягом двох тижнів плануємо вийти на обсяг перевалки 3–5 суден на добу», – повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

У ході реалізації ініціативи про безпечне транспортування агропродукції вже 61 судно вирушило з українських портів. На їх борту близько 1,5 млн т продовольства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні