Категорія
Новини
Дата

Україна висуває свою кандидатуру до Ради керуючих МАГАТЕ

Україна вирішила висунути свою кандидатуру до Ради керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на 2023–2025 роки, повідомило Міністерство енергетики. Очільник відомства Герман Галущенко закликав учасників неформальної зустрічі, міністрів енергетики і транспорту ЄС у Стокгольмі підтримати українську заявку.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Міністр енергетики повідомив, що Україна висуває свою кандидатуру до Ради керуючих МАГАТЕ на 2023–2025 роки, і закликав учасників засідання приєднатися до обговорення цього питання і підтримати українську заявку», – сказано у повідомленні відомства.
  • Міністр подякував представникам ЄС за потужну фінансову підтримку українського енергосектору та допомогу з обладнанням. 
  • Також Галущенко висловив вдячність за 10-й пакет санкцій проти Росії і наголосив на необхідності не тільки збереження тиску на агресора, але і його поширення на всі сфери російської енергетики, зокрема ядерну галузь.
  • «Настав час іти далі і запроваджувати санкції проти «Росатому», який прикриває ядерний тероризм російського режиму і спонсорує російську армію. Ми вітаємо рішення Фінляндії, Болгарії та Чехії відмовитися від співпраці з РФ в ядерній галузі і закликаємо інших партнерів наважитися на цей крок», – наголосив він.

Контекст

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси.

У вересні Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії, яка складається з представників 35 держав – членів ООН, ухвалила резолюцію з вимогою до Росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції, пише Reuters. За резолюцію проголосували 26 держав, проти були дві – Росія і Китай, утрималися під час голосування Єгипет, Південна Африка, Сенегал, Бурунді, Вʼєтнам, Індія та Пакистан.

У резолюції вказано про «безперервні насильницькі дії Російської Федерації щодо ядерних обʼєктів в Україні, у тому числі про присутність російських сил і персоналу «Росатому» на Запорізькій атомній електростанції, що тривають».

До повномасштабної війни на Запорізькій АЕС працювало 11 000 людей, зараз залишилося близько 2000, усі вони підписали трудові договори з Росією. Про це йдеться в матеріалі Forbes. Через нестачу персонала замість стандартних змін по шість годин співробітники ЗАЕС вимушені працювати по 16 годин без відпочинку, це може призвести до збільшення кількості помилок персоналу, йдеться у вересневому звіті МАГАТЕ.

Ще минулого року The New York Times стало відомо, що низка країн ЄС лобіює захист секторів від антиросійських санкцій. Йдеться про винятки для алмазів, урану й нафти.

Нещодавно видання The Washington Post писало, що держкорпорація «Росатом» могла працювати над постачанням військовій промисловості компонентів, технологій та сировини для ракетного палива. Україна закликала Захід запровадити санкції проти компанії. Раніше премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявляв, що його країна ветуватиме санкції ЄС проти Росії, які стосуватимуться атомної енергетики. Болгарія теж може застосувати право вето щодо санкцій ЄС проти російської атомної енергетики, заявив президент Болгарії Румен Радев.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні