Категорія
Новини
Дата

Українська платформа для письменників Litnet продала російський бізнес. В Україні залишився аналогічний сервіс із 150 000 користувачів на день

Засновник сервісу Litnet Сергій Грушко продав бізнес росіянину Борису Макаренкову. Це онлайн-платформа для самостійного видавництва книг. В Україні залишився аналогічний проєкт під назвою Booknet.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти:

  • Угоду закрили 1 червня. Суму сторони не розголошують. «На порядок дешевше того, що нам восени пропонував міжнародний видавничий холдинг», – розповів Forbes Грушко.
  • Покупець – росіянин Борис Макаренков, акціонер холдингу «Т8 Издательские технологии» та співзасновник видавничої платформи Rugram. Також Макаренков був генеральним директором російської «дочки» шведського сервісу Storytel – сервісу з продажу аудіо- та електронних книг. Із березня сервіс призупинив бізнес у РФ.
  • До війни, за словами українця, сервіс продавав близько 1,5 млн російськомовних книжок на місяць. Після блокування продажі скоротилися майже вдесятеро.
  • Litnet заблокував діяльність на російському ринку та прийом платежів на території Росії та Білорусі на початку березня 2022-го. Переговори про продаж почалися відразу після цього. Із 2 червня платформа відновила прийом платежів у рублях і з карт російських банків.
  • Новий власник отримав права на бренд, платформу та інтелектуальну власність на території РФ, йдеться у повідомленні на сайті проєкту.
  • В Україні продовжує працювати аналогічна платформа Booknet з трьома мовними версіями: українською, англійською та іспанською. Всі права на сервіс належать кіпрській юрособі LITNET CY LIMITED.

Контекст:

Російський Litnet – був частиною української компанії Litnet Group, заснованої у 2015 році Сергієм Грушком та Андрієм Нечаєвим. Перша назва стартапу – Lit-Era. З моменту заснування Litnet отримав $660 000 інвестицій, свідчать дані Crunchbase. Серед інвесторів – рекламний гігант Admitad Олександра Бахманна. У квітні 2022-го Litnet в середньому відвідувало 800 000 унікальних користувачів на день. Відвідуваність Booknet – близько 150 000 – 160 000, повідомив Forbes Грушко. Наразі Грушко зосереджений на розвитку Booknet та європейській експансії.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні