Категорія
Новини
Дата

Українські хакери виклали у мережу повну базу даних російського Альфа-Банку

1 хв читання

Українське хакерське обʼєднання KibOrg виклало у мережу повну базу даних клієнтів російського Альфа-Банку, сказано у повідомленні хакерів. Йдеться про дані приблизно 38 млн фізичних та юридичних осіб.

Ключові факти

  • Хакери нагадали, що минулого року у співпраці з хакерами NLB здобули персональні дані понад 30 млн клієнтів банку. База даних містить інформацію про ПІБ, дату народження, номер рахунку та телефону клієнта, а також інші дані.
  • Таблиця містить 115 217 571 запис, з яких приблизно 38 млн унікальних фізичних та юридичних осіб. База даних має клієнтські записи починаючи з 2004 року.
  • За інформацією видання «Важные истории», у базі даних, яку опублікували хакери, міститься інформація більш як про 24 млн фізичних осіб – клієнтів Альфа-Банку та ще понад 13 млн даних юридичних осіб. 
  • Водночас сам банк раніше заперечував факт злому і називав інформацію фейком, писали росЗМІ.

Контекст

Михайло Фрідман, який народився та виріс у Львові, але заробив мільярдні статки в Росії, та його партнери по «Альфа‑Груп» Петро Авен, Олексій Кузьмичов і Герман Хан перебувають під санкціями Євросоюзу за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022 року. Бізнесмени оскаржують твердження про ці звʼязки в Європейському суді. Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го. 11 серпня 2023 року санкції проти Фрідмана та Авена запровадили США.

20 липня НБУ ухвалив рішення про виведення з ринку системно важливого Sense Bank, що належав підсанкційним росіянам Михайлу Фрідману, Петру Авену та партнерам. Нацбанк направив до Кабміну пропозицію націоналізувати банк. 21 липня уряд дозволив Мінфіну стати власником 100% акцій Sense Bank.

5 січня стало відомо, що люксембурзька ABH Holdings S.A., що належить росіянам Фрідману та Авену, подала позов проти України на суму понад $1 млрд через націоналізацію Sense Bank. Холдинг звернувся до Міжнародного центру з вирішення інвестиційних суперечок (ICSID).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні