Категорія
Новини
Дата

ВВП України у січні зріс на 3,5%. Допомогли морський коридор ЗСУ, внутрішня торгівля і будівництво

У січні українська економіка продемонструвала тенденцію відновлювального зростання. Мінекономіки оцінює зростання ВВП у січні на рівні 3,5% (±1%) порівняно з січнем 2023 року, йдеться у повідомленні пресслужби міністерства.

Ключові факти

  • Робота Українського морського коридору дала змогу досягти рекордних обсягів експорту з початку великої війни. Також зняття блокування польськими автоперевізниками польсько-українського кордону з середини місяця позитивно вплинуло на діяльність експортерів, зазначила перший віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко.
  • За даними Мінекономіки, у січні основні сектори економіки демонстрували позитивну динаміку. Зокрема, транспортну галузь підтримували нарощування внутрішніх залізничних перевезень та переробка вантажів у морських портах. 
  • Мінекономіки фіксує зростання будівельної галузі на тлі бюджетного фінансування відновлення пошкодженої критичної інфраструктури. 
  • Також у січні спостерігались позитивні відновлювальні тенденції у галузях сільського господарства та внутрішньої торгівлі, йдеться у повідомленні.

Контекст

З серпня по лютий 2024 року завдяки морському коридору від ЗСУ Україні вже вдалося експортувати майже 20 млн т товарів – більше, ніж за аналогічний період минулого року в межах «зернової» угоди, підписаної спільно з ООН, РФ та Туреччиною.

ВВП України у січні зріс на 3,5%. Допомогли морський коридор ЗСУ, внутрішня торгівля і будівництво /Фото 1

Україна у січні цього року експортувала товарів морським шляхом на $1,9 млрд, що на 11% більше, ніж у грудні 2023 року. Загалом у січні експортовано товарів на $3,4 млрд, що на 6,9% більше, ніж у грудні 2023-го. 

У січні Україна вийшла на рекордний за час широкомасштабного вторгнення показник фізичних обсягів експорту – 12 млн т продукції. З них 8,7 млн т вивезено морським транспортом.

За підсумками 2023 року Україна наростила обсяги експорту на 112 000 т, до майже 100 млн т товарів. Водночас у вартісному вимірі показник впав на 18,7%, до $35,8 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні