Категорія
Новини
Дата

Українським коридором за рік скористалися 2300 суден і експортували 60 млн т вантажів – ВМС

1 хв читання

Українським морським коридором за рік скористалися 2300 суден і перевезли понад 60 млн т вантажів, повідомив речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук в ефірі телеканалу Freedom, пише «Інтерфакс-Україна». За його словами, коридором активно користуються європейські країни, серед яких лідирують Іспанія та країни глобального Півдня.

Експорт є важливим чинником для економічного зростання. Найбільш експортованими товарами серед секторів залишаються агропродукція й метали.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Плетенчук заявив, що коридор продовжує працювати. Завдяки йому за рік перевезли понад 60 млн т вантажів.
  • «Хоча це не єдиний напрямок, за яким судна ходять. І так, це щоденна робота з гарантування безпеки, як протимінної, так і протидиверсійної, й інших видів небезпек. Це також робота відповідних структур, які мають усе це оглядати, супроводжувати. І, як ви бачите, цей процес триває зараз у нас штатно», – пояснив він.

Контекст

У серпні минулого року, після виходу РФ із «зернової угоди», Україна запропонувала судновласникам новий морський маршрут уздовж східного берега Чорного моря. Тоді українські порти успішно покинули п’ять суден, заблоковані в Україні від початку російського вторгнення.

Віра судновласників у новий маршрут зростала пропорційно ударам України по флоту та морських базах РФ. Спершу власники суден остерігалися використовувати альтернативний маршрут – Росія обіцяла розглядати цивільні кораблі як військові та бити по них. 

14 листопада Україна разом із британським урядом та пулом страхових компаній, серед яких провідні Marsh McLennan та Lloyd’s of London, створила спеціальний фонд страхування суден на $50 млн. За пʼять місяців через український коридор було експортовано майже 15 млн т вантажів, з них 10 млн т – агропродукція.

З серпня по лютий 2024 року завдяки морському коридору від ЗСУ Україні вдалося експортувати майже 20 млн т товарів – більше, ніж за аналогічний період минулого року в межах «зернової» угоди, підписаної спільно з ООН, РФ та Туреччиною, йдеться в матеріалі Forbes.

У липні Україна експортувала товарів на зовнішні ринки майже на $3 млрд. За видами транспорту Україна у липні поставила товарів на зовнішні ринки: морським транспортом – 6,25 млн т (на 0,4% менше, ніж у червні), залізничним транспортом – 2,6 млн т (на 3% менше), автомобільним транспортом – 825 000 т (на 5,5% більше).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд