Категорія
Новини
Дата

«Укрнафта» хоче передати армії пальне на 5 млрд грн, але його спочатку треба забрати у Коломойського

«Укрнафта» має брендовані талони «Авіас» на 115 млн л пального орієнтовною вартістю до 5 млрд грн. Компанія готова передати ці обсяги військовослужбовцям, але вже пів року не може їх отримати, розповів керівник «Укрнафти» Сергій Корецький у письмовій відповіді на інфозапит Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Ми пів року тому повідомили правоохоронців про проблему з отоваренням талонів «Авіас» з групи «Приват» Ігоря Коломойського, – сказав Корецький. – Зараз це пальне особливо потрібне військовослужбовцям, волонтерам і рятувальникам». 
  • У грудні 2022-го, після того як Корецький очолив «Укрнафту», компанії з групи Коломойського заблокували паливні талони на 115 млн л пального вартістю до 5 млрд грн.
  • «Отримати пальне за цими талонами і скреч-картками на АЗС групи «Авіас» неможливо, вони не обслуговуються», – сказав Корецький.
  • «Укрнафта» отримала частину талонів в результаті купівлі пального по передоплаті у липні 2015 року. Згодом замість дизеля і бензинів компанія погодилася на талони на 126 млн л пального.
  • У 2018 році «Укрнафта» купила 57 млн л пального у ПАТ «НПК-Галичина» і розрахувалася наперед. Натомість отримала скретч-картки без терміну дії, що прописано в договорі, повідомив Корецький. «Компанія отримувала папірці замість мільярдів гривень», – додав він.
  • «Укрнафта» спромоглась отоварити незначну частину отриманих талонів. Решта лежить у підвалах компанії, додав Корецький.

Контекст

Останні 20 років «Укрнафта» перебувала під контролем групи «Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. У листопаді 2022-го держава провела велике відчуження: пʼять великих промислових підприємств «Укрнафта», «Укртатнафта», «Мотор Січ», «АвтоКрАЗ» та «Запоріжтрансформатор» примусово були переведені в державну власність. Держава скористалася можливістю вилучати приватну власність під час воєнного стану.

Причина відчуження великих промислових підприємств на користь держави під час війни – ризики для національної безпеки, які створювали ці компанії. Про це заявив заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Сергій Корецький очолив «Укрнафту» і «Укртатнафту» за кілька днів після відчуження. Він отримав компанію у не найкращому стані

2019-й «Укрнафта» закінчила зі збитком в 4,3 млрд грн, 2020-й – з прибутком у 4,3 млрд грн, прибуток за перше півріччя 2021 року – 1,58 млрд грн. На кінець 2022-го року «Укрнафта» накопичила борг перед державою 4,5 млрд грн, за даними Корецького.

Сергій Корецький розповів Forbes, як планує відроджувати спадок Коломойського — розірвати стосунки із компаніями з неформальної групи «Приват» Ігоря Коломойського, придбати власні бензовози на тендерах, розвивати непаливні продажі. Кабмін у травні затвердив фінплан «Укрнафти» з 12 млрд грн чистого прибутку і 9 млрд грн інвестицій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні