Категорія
Новини
Дата

Уряд доопрацює законопроєкт про перезавантаження БЕБ на тлі застережень послів G7

Урядовий законопроєкт №10439 про Бюро економічної безпеки буде доопрацьовано до другого читання, щоб повністю виконати рекомендації міжнародних партнерів, повідомив міністр юстиції Денис Малюська. 22 лютого урядовці провели дискусії з Міжнародним валютним фондом, послами країн-членів G7, представниками бізнес-асоціацій.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Сторони домовилися, що у законопроєкті будуть враховані рекомендації міжнародних партнерів, зокрема переатестацію співробітників БЕБ протягом року після призначення директора БЕБ, а також врегулювання процедури такої переатестації на рівні закону.
  • Малюська додав, що чимало вимог міжнародних партнерів уже імплементовано в урядовому законопроєкті, зокрема добір директора з вирішальним голосом міжнародників, позбавлення права КМУ звільнити директора БЕБ за неналежне виконання функцій, аудит міжнародників як підстава звільнення.
  • Така сама позиція була підтримана і Комітетом ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, зазначив міністр.
  • Малюська пояснив, що уряд продовжує наполягати на своєму законопроєкті, а не депутатському №10439-2, бо «переговори з міжнародниками ми ведемо виключно по текстах, які контролюємо». Міністр також наголосив, що депутатський законопроєкт теж потрібно доопрацьовувати до другого читання.

Контекст

Перезавантаження БЕБ є одним із зобовʼязань, які Україна взяла на себе в межах домовленостей з МВФ. До цієї реформи привʼязана й підтримка ЄС. У чому проблема та як зрештою відбуватиметься перебудова БЕБ, читайте в матеріалі Forbes.

Під час підсумкової конференції наприкінці минулого року питання про перезавантаження БЕБ на особистий контроль взяв президент Володимир Зеленський.

21 лютого Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав урядовий законопроєкт №10439 про реформу БЕБ, попри позицію та домовленості влади з бізнесом. Представники бізнесу раніше розкритикували цей законопроєкт та підтримали альтернативний – №10439-2.

Проти урядового законопроєкту виступили також аналітичні центри: Інститут соціально-економічної трансформації, CASE Україна, Інститут податкових реформ, Центр економічної стратегії.

Громадський рух «Маніфест 42» заявляв, що урядові законопроєкти №10439 та №10440 про реформу БЕБ подані до Верховної Ради без фінального погодження та врахування зауважень, надісланих від бізнес-асоціацій. «Маніфест 42» вважатиме такі дії «прямим і грубим порушенням принципів діалогу держави та бізнесу, про які було домовлено», – йдеться у заяві від 1 лютого.

Посли держав G7 застерегли українську владу від ухвалення реформи Бюро економічної безпеки, яка не відповідає вимогам європейської інтеграції та програми Міжнародного валютного фонду.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні