Категорія
Новини
Дата

Уряд дозволив виїзд за кордон представникам авіагалузі

Кабінет Міністрів визначив механізм виїзду за кордон представників авіаційної галузі, йдеться у повідомленні пресслужби. Відповідні зміни були внесені у Правила перетину державного кордону громадянами України.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Рішення стосується громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які належать до авіаційного персоналу, є державними інспекторами з авіаційного нагляду або особами, уповноваженими на проведення перевірок Державіаслужби, та працівниками Державного авіаційного підприємства «Україна».
  • Так, цим категоріям громадян дозволяється виїзд за кордон під час воєнного стану, якщо вони прямують для роботи за кордоном або тренажерної підготовки.
  • Постанова уряду визначає: за якими документами та на який термін можуть виїхати з України визначені категорії осіб, а також які органи видають відповідні документи.

 Контекст

16 серпня президент Володимир Зеленський, відповідаючи на петицію громадян, виступив проти зняття обмежень на виїзд за кордон для чоловіків, які не мають військового досвіду. На думку президента, заборону можуть зняти лише після завершення воєнного стану. 

19 серпня повідомлялося, що Кабінет Міністрів ухвалив постанову про закордонні відрядження для чоловіків призовного віку. Рішення мало набути чинності 1 вересня 2022 року. Про це повідомили Forbes один із розробників механізму та співрозмовник в Асоціації IT Ukraine, які також знайомі зі змістом постанови. Інформацію підтвердила пресслужба Міністерства економіки.

Закордонне відрядження для чоловіків мали дозволити на термін до семи днів. Обмежень для галузей немає. Скористатися опцією могли б як юрособи, так і ФОП. Щоб виїхати за кордон, компанія повинна внести на спеціальний ескроу-рахунок в Ощадбанку депозит у сумі 200 000 грн за одну людину. У разі, якщо людина не повернеться у визначений термін, гроші забиратиме держава. Заявку можна подати через застосунок «Дія».

Зазначалося, що від одного підприємства не може одночасно виїжджати більше 10 осіб, або 10% від загальної кількості штату. Середня зарплатня працівника на місяць має становити не менше ніж 20 000 грн. Участь у програмі не можуть брати компанії зі штатом менше ніж 10 осіб. Заявку потрібно подати не менше ніж за сім днів до дати відрядження.

Закордонні відрядження були однією з двох перших проблем, які відібрав нещодавно створений «економічний штаб» при Мінекономіки, каже його учасник Роман Бондар. Інший частий запит бізнесу – бронювання від мобілізації.

Міністерство економіки готувало це рішення понад два місяці. Спочатку планувалося, що обмеження на виїзд знімуть лише для представників експортних галузей, зрештою його погодили для всього бізнесу. 

Станом на початок вересня постанову Кабінету Міністрів про «єВідрядження», яка має дозволити військовозобовʼязаним чоловікам виїжджати за кордон у робочих справах під заставу 200 000 грн, так і не підписали.

На початку вересня Кабмін передбачив можливість подовження на два місяці чинних відстрочок від призову на військову службу для військовозобов’язаних під час мобілізації та на воєнний час. Йдеться про відстрочки, надані рішеннями Мінекономіки в березні–квітні, термін дії яких спливає у вересні–жовтні цього року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні