Категорія
Новини
Дата

Уряд пропонує запровадити санкції проти компаній, які забезпечують російську армію продовольством

1 хв читання

Кабінет Міністрів пропонує Раді національної безпеки та оборони запровадити санкції проти російських юросіб, які забезпечують продовольством армію Росії. Про це йдеться у відповідному розпорядженні.

Ключові факти

  • «Для забезпечення дій військ агресора задіяно велику кількість підприємств Російської Федерації. Зокрема, продовольче забезпечення військ агресора здійснюється з масовим використанням індивідуальних раціонів харчування, що виробляються в кооперації російськими виробниками харчових продуктів (товарів) і які містяться практично в усіх фото- та відеоматеріалах про дії окупантів на території України», – зазначається у підставах для введення санкцій.
  • Зазначається, що юридичні особи, які виробляють індивідуальні раціони харчування, «створюють реальні загрози національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України, сприяють терористичній діяльності, призводять до окупації території».
  • У доданому до розпорядження переліку міститься інформація щодо 18 підприємств.
  • Розпорядження передбачає, що санкції РНБО будуть впроваджені на п’ять років.
  • Після набуття чинності рішенням РНБО про санкції МЗС має поінформувати про це компетентні органи Європейського Союзу, США, Канади та інших держав, щоб ті розглянули питання щодо запровадження аналогічних обмежувальних заходів.

Контекст 

З 24 лютого до АРМА передано активи 19 українських компаній, що контролювалися російськими корпораціями «Ростех», «Роснєфть», «Газпром», «РусАл», «Росатом», «Група ГМС», «Татнєфть» і російськими банками на загальну суму понад 7,75 млрд грн, а також тисячі закріплених за ними об’єктів нерухомого та рухомого майна на сотні мільйонів гривень.

До АРМА за ініціативи СБУ передано такі об’єкти, як готелі «Турист» і «Дружба» у Києві; санаторій «Жовтень» у Конча-Заспі, одеський санаторій «Куяльник», «Моршинський» у Львівській області та «Поляна» на Закарпатті; спортивні комплекси, зокрема будівля, в якій розташований Kyiv Sport Club.

Також до АРМА передали частку російського співвласника одного з найбільших ТРЦ України Ocean Plaza.

В управлінні агентства досі перебуває резиденція «Межигірʼя». Також в управлінні АРМА було кілька поверхів у столичному БЦ «Гулівер», що належали компанії, яку українські правоохоронці повʼязували з ексміністром доходів та зборів Олександром Клименком, медіахолдинг UMH group Сергія Курченка та низка активів з орбіти Медведчука (зокрема, українська частина нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок»).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні