Денис Шмигаль /Пресслужба КМУ
Категорія
Новини
Дата

Уряд схвалив законопроєкт про скасування «спрощенки» за ставкою 2% з 1 липня

Засідання уряду Фото Пресслужба КМУ

Кабінет міністрів схвалив законопроєкт, який, зокрема, передбачає скасування спрощеної системи зі ставкою єдиного податку 2% з 1 липня 2023 року. Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Схвалено проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», зазначив він. 
  • Законопроєктом, серед іншого, пропонується встановити, що окремі норми діють до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше 01.07.2023. 
  • Йдеться, зокрема, про можливість для ФОПів та юридичних осіб бути платниками єдиного податку III групи з застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2% від суми доходу. 
  • Також це стосується таких положень: можливість для ФОПів-платників єдиного податку I та IІ груп не сплачувати єдиний податок; зупинення проведення документальних перевірок; зупинення перебігу окремих строків, визначених податковим та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи; незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства тощо.

Контекст

Верховна Рада 15 березня ухвалила законопроєкт №7137-д, який передбачає 40 нововведень для бізнесу під час воєнного стану. Зокрема, компаніям з оборотом до 10 млрд грн дозволено перейти на спрощену систему оподаткування, як на третій групі ФОП. Замість ПДВ (20%) та податку на прибуток (18%) вони сплачуватимуть 2% з доходу.

На спрощену систему оподаткування перейшов практично весь гральний бізнес, який у такий спосіб значно зменшив відрахування до бюджету. До переходу ці компанії сплачували в середньому 200 000 грн податків на день, після – до 23 000 грн. 

Більшість пільг, які бізнес отримав у перші місяці війни, вже скасували. 21 червня Верховна Рада повернула мита та податки на імпорт і розмитнення автомобілів. У вересні уряд повернув акциз на пальне. До «норми» повернулися й перевірки бізнесу з боку податкової.

Норму, що дає змогу компаніям із оборотом до 10 млрд грн перейти на спрощену систему оподаткування зі ставкою 2% від обороту, ймовірно, скасують з 1 липня 2023 року, сказав у коментарі Forbes голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні