Категорія
Новини
Дата

Уряд США готовий кредитувати бізнес в Україні та страхувати військові ризики

Фінансова корпорація розвитку США Development Finance Corporation, яка є агентством федерального уряду США, готова кредитувати український бізнес в рамках окремих проєктів на суми від $1 млн до $1 млрд на кожен з них. Про це повідомив заступник міністра економіки України Олександр Грибан.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • В Мінекономіки пояснили, що зазвичай DFC підтримує тільки американських інвесторів, які здійснюють інвестиції в різні країни світу, але заради України DFC зробила виняток. Агентство готове видавати кредити, навіть у разі, якщо в українському бізнесі не буде представлено американського інвестора, розповів Грибан.
  • За його словами, DFC готова підтримувати Україну декількома різними фінансовими інструментами. Крім прямого кредитування, вони готові надавати покриття кредитних ризиків.
  • DFC також готова страхувати політичні ризики, в рамках яких в них є інструмент покриття військових ризиків. Цей інструмент дуже схожий на страховку інвестицій, яку вже узгоджено з MIGA, але ціна залежатиме від конкретних умов того чи іншого бізнес-проєкту.
  • Фінансові інструменти доступні лише тим компаніям, які пройшли фінансовий аудит, мають бізнес-план, який відповідає умовам міжнародного фінансового аналізу. Проте DFC наразі готова видавати безкоштовні фінансові гранти тим компаніям, які визнають перспективними, але ще не пройшли міжнародний фінансовий аудит. 
  • Українській компанії можна буде взяти цільовий грант на підготовку для проходження міжнародного фінансового аудиту та приведення корпоративної та операційної структури у відповідність до міжнародних вимог. Після його проходження такий позичальник зможе користуватись всіма переліченими вище фінансовими інструментами, каже Грибан.
  • За словами заступника міністра, якихось обмежень на кількість кредитів для українського бізнесу наразі не встановлено.

Контекст

Український бізнес продовжує адаптуватися до воєнних умов та дещо послабив у серпні негативні оцінки перспектив своєї економічної діяльності. 

Водночас невизначеність із тривалістю війни та пов’язане з цим погіршення інфляційних очікувань, подальше руйнування виробничих потужностей та інфраструктури, значна вимушена міграція населення всередині країни стримують відновлення економічної активності підприємств усіх секторів економіки. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який НБУ розраховує щомісяця. В серпні 2022 року ІОДА зріс до 44,1 із 43,6 у липні.

Майже половина членських компаній Європейської Бізнес Асоціації прогнозують позитивну динаміку розвитку свого бізнесу в 2023 році. Більшість компаній розраховують наступного року на позитивний фінансовий результат.

Наразі серед головних потреб підприємці відзначають нестачу нових замовлень та ринків збуту (56%), коштів на розвиток (33%) та необхідність допомоги з логістикою (23%), свідчать результати дослідження Mastercard SME Index.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні