Категорія
Новини
Дата

Уряд тимчасово скасував електронні аукціони через Prozorro

Кабінет Міністрів змінив правила проведення торгів на період дії воєнного стану та протягом 90 днів із дня його припинення, повідомляє Мінекономіки. Рішення ухвалили, бо не всі учасники торгів у системі Prozorro мають можливість брати участь в електронних аукціонах через обстріли об’єктів енергетичної інфраструктури.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами першого віцепрем’єра – міністра економіки Юлії Свириденко, в умовах відключення світла та інтернету не всі учасники мали можливість торгуватися в аукціоні, хоча рівний доступ є ключовим принципом публічних закупівель. 
  • «Як відповідь на блекаути, ми тимчасово скасували електронні аукціони. Від сьогодні всі торги, що будуть оголошені в Prozorro, будуть проводитися без аукціону. Тобто тендерна пропозиція учасника є остаточною, і виграє той, хто дав найменшу ціну під час подання пропозиції», – заявила Свириденко.
  • Міністр додала, що аукціони повернуть, як тільки ситуація стабілізується.
  • Також вона додала, що цією ж постановою уряду була скасована локалізація при закупівлях на потреби ЗСУ. Тобто пікапи, вантажний транспорт, «швидкі» та інше тепер можна купувати на потреби ЗСУ без урахування вимог локалізації.

Контекст

У 2022 році від початку війни на Prozorro провели 94 000 тендерів на 120 млрд грн, учасниками конкурентних закупівель стали понад 23 000 підприємств.

Усього в електронній системі прозвітували про понад 2 млн укладених договорів на 311 млрд грн.

10 вересня набув чинності Закон №2526, який надав Кабміну право встановлювати особливості проведення публічних закупівель на час воєнного стану та протягом 90 днів після його припинення.

У жовтні Уряд ухвалив постанову щодо особливостей проведення публічних закупівель на час воєнного стану. Закупівлі можна було проводити в Prozorro за новою процедурою, значно розширювалися рамки використання каталогів Prozorro Market. У системі Prozorro з’явилася процедура відкритих торгів з особливостями. Вона передбачала скорочення строків проведення повноцінних тендерів у Prozorro.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні