Категорія
Новини
Дата

Уряд тимчасово скасував електронні аукціони через Prozorro

1 хв читання

Кабінет Міністрів змінив правила проведення торгів на період дії воєнного стану та протягом 90 днів із дня його припинення, повідомляє Мінекономіки. Рішення ухвалили, бо не всі учасники торгів у системі Prozorro мають можливість брати участь в електронних аукціонах через обстріли об’єктів енергетичної інфраструктури.

Ключові факти

  • За словами першого віцепрем’єра – міністра економіки Юлії Свириденко, в умовах відключення світла та інтернету не всі учасники мали можливість торгуватися в аукціоні, хоча рівний доступ є ключовим принципом публічних закупівель. 
  • «Як відповідь на блекаути, ми тимчасово скасували електронні аукціони. Від сьогодні всі торги, що будуть оголошені в Prozorro, будуть проводитися без аукціону. Тобто тендерна пропозиція учасника є остаточною, і виграє той, хто дав найменшу ціну під час подання пропозиції», – заявила Свириденко.
  • Міністр додала, що аукціони повернуть, як тільки ситуація стабілізується.
  • Також вона додала, що цією ж постановою уряду була скасована локалізація при закупівлях на потреби ЗСУ. Тобто пікапи, вантажний транспорт, «швидкі» та інше тепер можна купувати на потреби ЗСУ без урахування вимог локалізації.

Контекст

У 2022 році від початку війни на Prozorro провели 94 000 тендерів на 120 млрд грн, учасниками конкурентних закупівель стали понад 23 000 підприємств.

Усього в електронній системі прозвітували про понад 2 млн укладених договорів на 311 млрд грн.

10 вересня набув чинності Закон №2526, який надав Кабміну право встановлювати особливості проведення публічних закупівель на час воєнного стану та протягом 90 днів після його припинення.

У жовтні Уряд ухвалив постанову щодо особливостей проведення публічних закупівель на час воєнного стану. Закупівлі можна було проводити в Prozorro за новою процедурою, значно розширювалися рамки використання каталогів Prozorro Market. У системі Prozorro з’явилася процедура відкритих торгів з особливостями. Вона передбачала скорочення строків проведення повноцінних тендерів у Prozorro.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні