Категорія
Новини
Дата

В АРМА відповіли Томашу Фіалі на заклик оголосити новий конкурс на управителя активами виробника «Моршинської»

АРМА не наділене повноваженнями приймати рішення про те, які активи слід арештовувати, якими управляти, а якими – ні. Агентство виконує ухвали суду, якими арештовані активи передаються в управління. Про це йдеться в коментарі агентства у відповідь на заклик Dragon Capital оголосити новий конкурс на управителя для заарештованих активів IDS Ukraine. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У випадку з активами виробника «Моршинської» на конкурс виставлено арештовані корпоративні права іноземних компаній. АРМА не оголошувало конкурсний відбір для майнових комплексів інших підприємств групи, оскільки таке майно не передавалося агентству в управління, пояснили в АРМА.
  • Водночас щодо арештованих та переданих в управління АРМА акцій ПрАТ «Миргородський завод мінеральних вод» конкурс не оголошувався з огляду на те, що в ухвалі суду не визначено шлях управління активами. Агентство звернулося з офіційним листом до правоохоронного органу стосовно необхідності уточнення цього аспекту. 
  • Щодо управління вимог від управителя погоджувати свої рішення із власником таких активів, у цьому випадку – ще й з росіянами, то в АРМА зазначили, що ця норма є деструктивною, і агентство «вже тривалий час докладає зусиль для зміни законодавства». 
  • В АРМА також заявили, що можуть надати учасникам для ознайомлення тільки ту інформацію, яку агентство має в розпорядженні та змогло отримати законним шляхом. Якщо власник на запит АРМА добровільно не надає відомостей про діяльність компанії, можливість витребувати ці документи відсутня, пояснили в агентстві. 
  • Щодо строків проведення конкурсу в АРМА наголосили, що йдеться лише про строк прийому документів від потенційних управителів, а не про час на «укладення угоди». 
  • В агенстві також зауважили, що в разі відсутності учасників або невідповідності поданих документів встановленим вимогам строк прийому документів може бути продовжений або прийнято рішення про оголошення повторного конкурсу.
  • Новий конкурсний відбір, де об’єктами управління буде також майно вказаних вище компаній, можливий лише після накладення арешту на такі активи та їх передачі агентству, наголосили в АРМА.

Контекст

Раніше інвестиційна компанія Dragon Capital, яка зацікавлена в участі в конкурсі на управителя для арештованих активів IDS Borjomi, закликала АРМА оголосити новий конкурс. Зокрема, в компанії вказали на недостатні строки для підготовки до конкурсу і неповний список активів. 

23 листопада минулого року БЕБ повідомило про арешт корпоративних прав росіян – акціонерів холдингу IDS Ukraine, до якого входять Моршинський завод мінеральних вод «Оскар», Миргородський завод мінеральних вод, дистрибуційна компанія IDS та оператор доставки води «ІДС Аква Сервіс». Група володіє торговими марками «Моршинська», «Миргородська», «Аляска» й «Аква Лайф». Серед акціонерів компанії – Михайло Фрідман та партнери, які є також співвласниками «Альфа-груп».

Таке рішення прийнято, щоб уникнути виведення ними з України активів семи підприємств із виробництва й реалізації питної води. За даними БЕБ, зазначені підприємства перебувають у фактичній власності акціонерів через підконтрольну офшорну компанію-нерезидента.

Гендиректор IDS Ukraine Марко Ткачук у відповідь на запит «Інтерфакс-Україна» розповів, що передання АРМА корпоративних прав компанії на загальну суму понад 10 млрд грн не вплине на господарську діяльність групи. 

Українські та британські акціонери IDS Ukraine оскаржують арешти активів найбільшого виробника бутильованої води в Україні в судах першої інстанції, сказав в інтервʼю Forbes один із акціонерів виробника «Моршинської» Всеволод Білас.

10 лютого АРМА оголосило конкурс на управителя для арештованих активів виробників і реалізаторів мінеральних вод торгових марок «Моршинська», «Миргородська» та Borjomi. Водночас менеджмент IDS Ukraine заперечив потребу змінювати управителя для арештованих активів виробників і реалізаторів мінвод, оголошену АРМА.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні