Категорія
Новини
Дата

В Іспанії затримали проросійського блогера Шарія. Його підозрюють у держзраді

Правоохоронні органи Іспанії 4 травня затримали українського блогера й політика Анатолія Шарія. Про це повідомляє Служба безпеки України.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Шарія підозрюють за ст. 111 – державна зрада і за ст. 161 – порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.
  • На переконання слідчих, Шарій здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. Є підстави вважати, що він діяв на замовлення іноземних структур.
  • Слідство та експертні дослідження встановили, що в інтервʼю та виступах Шарія є факти його підривної діяльності проти України. Минулого року йому було оголошено про підозру.
  • Затримання «стало можливим завдяки тісній взаємодії Служби безпеки України з Офісом генерального прокурора, міжнародними партнерами та в результаті багаторівневої спецоперації українських правоохоронців. Це затримання – чергове свідчення того, що кожен зрадник України рано чи пізно отримає заслужене покарання, це є невідворотним», – йдеться в повідомленні.

Контекст

У лютому 2021 року Шарію оголосили про підозру в держзраді. СБУ стверджувала, що починаючи з 2012 року через соціальні мережі, електронні ЗМІ та російські телевізійні канали він сприяв державним та неурядовим структурам РФ у проведенні спеціальних інформаційних операцій.

«Метою були загострення й дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів. Такі протиправні дії Анатолія Шарія активно використовували російські ЗМІ, зокрема телеканали основної пропагандистської державної компанії ВДТРК («Россия 24», «Россия 1»), телеканал Міністерства оборони РФ «Звезда» тощо», – розповідали в СБУ в 2021 році.

Сам Шарій називав звинувачення проти себе «суто політикою».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні