Категорія
Новини
Дата

В Іспанії затримали проросійського блогера Шарія. Його підозрюють у держзраді

1 хв читання

Правоохоронні органи Іспанії 4 травня затримали українського блогера й політика Анатолія Шарія. Про це повідомляє Служба безпеки України.

Ключові факти

  • Шарія підозрюють за ст. 111 – державна зрада і за ст. 161 – порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.
  • На переконання слідчих, Шарій здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. Є підстави вважати, що він діяв на замовлення іноземних структур.
  • Слідство та експертні дослідження встановили, що в інтервʼю та виступах Шарія є факти його підривної діяльності проти України. Минулого року йому було оголошено про підозру.
  • Затримання «стало можливим завдяки тісній взаємодії Служби безпеки України з Офісом генерального прокурора, міжнародними партнерами та в результаті багаторівневої спецоперації українських правоохоронців. Це затримання – чергове свідчення того, що кожен зрадник України рано чи пізно отримає заслужене покарання, це є невідворотним», – йдеться в повідомленні.

Контекст

У лютому 2021 року Шарію оголосили про підозру в держзраді. СБУ стверджувала, що починаючи з 2012 року через соціальні мережі, електронні ЗМІ та російські телевізійні канали він сприяв державним та неурядовим структурам РФ у проведенні спеціальних інформаційних операцій.

«Метою були загострення й дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів. Такі протиправні дії Анатолія Шарія активно використовували російські ЗМІ, зокрема телеканали основної пропагандистської державної компанії ВДТРК («Россия 24», «Россия 1»), телеканал Міністерства оборони РФ «Звезда» тощо», – розповідали в СБУ в 2021 році.

Сам Шарій називав звинувачення проти себе «суто політикою».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні