Категорія
Новини
Дата

У НБУ уточнили домовленості з МВФ щодо гнучкого обмінного курсу

Повернення до плаваючого курсу гривні залежатиме від макроекономічних передумов, але певні кроки на шляху до цього НБУ робитиме вже у перші рік-півтора дії програми Міжнародного валютного фонду. Про це сказав в ефірі «Business Breakfast із Володимиром Федоріним» заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами заступника голови НБУ, перша фаза програми МВФ триватиме 12–18 місяців – вона спрямована на забезпечення макрофінансової стабільності в умовах активних бойових дій. 
  • Друга фаза орієнтована на поствоєнне відновлення і структурні реформи, необхідні для активної інтеграції з ЄС, зазначив Ніколайчук. «На цій фазі передбачається повернення до монетарної політики з плаваючим обмінним курсом та інфляційним таргетуванням, що було характерним для довоєнного періоду», – пояснив він. 
  • Однак, за його словами, під час першої фази також можуть проводитися структурні реформи і можливі зміни в монетарній політиці, зокрема щодо гнучкості обмінного курсу. «Проте це повернення до гнучкості залежатиме від макроекономічних передумов», – додав Ніколайчук. 
  • Він пояснив, що НБУ не орієнтується на конкретні проміжки часу. «На другому етапі ми повернемося в рамки монетарної політики мирного часу, але певні кроки на шляху до цього можемо робити вже у перші рік-півтора дії програми МВФ», – сказав заступник голови НБУ.

Контекст

Ще у серпні минулого року група з восьми економістів, що представляють топуніверситети у Європі та США, підготували серію рекомендацій українському уряду про те, яку економічну політику варто проводити в умовах війни. Однією з ключових позицій уже тоді була відмова від фіксованого курсу долара. Цієї політики НБУ дотримувався з 24 лютого.

21 листопада один з авторів серпневого документа, професор Університету Каліфорнії (Берклі) Юрій Городніченко, опублікував окрему статтю, у якій закликав Нацбанк повернутися до гнучкого курсоутворення. «Через природу фіксованого обмінного курсу з плином часу накопичуються потенційні викривлення цін та дисбаланси», – написав він у матеріалі на «Вокс Україна».

Для бізнесу це чутливе питання, оскільки створює передумови для існування кількох паралельних курсів (офіційний фіксований, банківський за платежами карткою та курс обмінників). Втім, члени Європейської бізнес асоціації (ЄБА) поки не акцентували уваги на цій проблемі, розповідає виконавча директорка ЄБА Ганна Деревʼянко.

Городніченко пропонує НБУ обмежити добові коливання курсу вузьким діапазоном, наприклад 0,1% на день. Що про це думає регулятор? Фіксований курс ще повинен відігравати певний час свою роль, сказав у коментарі Forbes голова Нацбанку Андрій Пишний. Детальніше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні