Півтори тисячі українських компаній мають зв'язок з Британськими Віргінськими островами, які ЄС додав у чорний список. Як це вплине на їх бізнес /Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова
Категорія
Гроші
Дата

Півтори тисячі українських компаній мають зв'язок з Британськими Віргінськими островами, які ЄС додав у чорний список. Як це вплине на їх бізнес

Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова

Євросоюз додав у чорний список податкових юрисдикції Британські Віргінські острови (BVI). За даними сервісу YouControl, юридичні звʼязки з BVI мають 1439 українських компаній. Що для них означає рішення ЄС?

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

14 лютого Євросоюз оновив перелік недружніх податкових юрисдикцій ЄС, додавши до нього Росію, Коста-Рику, Маршаллові острови та Британські Віргінські острови.

Потрапляння до чорного списку ЄС означає, що певна юрисдикція не виконує вимог за критеріями податкової прозорості чи справедливого оподаткування. Лютневе оновлення примітне для України потраплянням до списку не лише РФ, а й Британських Віргінських островів (British Virgin Islands, BVI) — відомої у світі офшорної юрисдикції.

За даними аналітичного сервісу YouControl, наданими Forbes, той чи інший звʼязок з резидентами BVI мають 1439 українських компаній. Серед них — компанії дотичні до неформальної групи «Приват» Ігоря Коломойського та Генадія Боголюбова, підприємство Ріната Ахметова та Вадима Новинського в окупованому Донецьку, оператор київського ТРЦ «Гуллівер», активи повʼязані з великими українськими аграрними та фармкомпаніями.

Що таке чорний список ЄС та чому туди потрапили BVI

(натисніть "читати більше")

Чорний податковий список юрисдикцій ЄС був створений у грудні 2017 року. Він є частиною боротьби з розмиванням податкової бази та переміщенням прибутку BEPS. «Сипсок стимулює компанії сплачувати податки в ЄС, де фактично ведеться їх бізнес»», — пояснює керуюча партнерка юридичної компнаії GLS Ольга Черевко.

Перелік укладається двічі на рік на рівні ЄС, однак потенційні обмежувальні заходи щодо цих країн ухвалюються країнами-члени ЄС окремо. Також список враховується Європейською комісією при здійсненні фінансових та інвестиційних операцій ЄС.

Останніми роками BVI намагається позбутися іміджу офшорної юрисдиції. У січні 2019-го країна ухвалила антиофшорне законодавство. Тоді ж почав діяти закон про економічну присутність, який мав стати барʼєром для реєстрації фірм-пустушок. Зокрема, зʼявилася вимога до компаній, що претендують на реєстрацію на BVI вести реальну діяльність на островах.

Проте BVI так і не змогли налагодити співпрацю з ЄС щодо оподаткування та впровадити відповідні міжнародні стандарти, тому і потрапили у чорний список Євросоюзу.

Які українські компанії мають звʼязок з BVI

У 2021-му українські компанії, що мають юридичні звʼязки з Британськими Віргінськими островами, сумарно отримали 56,2 млрд грн чистого доходу від реалізації продукції, підрахував фінансовий аналітик YouControl Роман Корнилюк. Їх сукупні активи – 114 млрд грн, а чисті витрати з податку на прибуток у 2021-му – близько 1 млрд грн.

Понад 90% або 51,2 млрд грн від суми чистого доходу припадає на топ-30 компаній. Про кого йдеться?

У список найбільших входять сім компаній повʼязаних з корпорацією «Алеф» Вадима Єрмолаєва, шість юросіб, дотичних до неформальної групи «Приват» Коломойського та Боголюбова, структури СКМ Ахметова, «Дарниці», «Астарта», «Українська молочна компанія» Віталія Гайдука, «Три О» власника БЦ Гулівер Віктора Поліщука. А також нещодавно переданий державі виробник авіадвигунів «Мотор Січ».

Лідери за обсягами виручки серед наведених компаній — «Мотор Січ» (13,7 млрд грн), «Дніпроазот» (11,4 млрд грн) та Агротек-Інвест (3,6 млрд грн).

У письмовій відповіді на запит Forbes прес-служба «Астарта» відповіла, що у структурі холдингу не було і немає компаній, зареєстрованих у BVI чи інших юрисдикціях, що знаходяться у чорних списках податкових юрисдикцій ЄС. YouControl вказав звʼязок холдингу з BVI за опосередкованим критерієм: Торгово-енергетична компанія «Енергоінвест» пов’язана з агрохолдингом через спільного власника Віктора Іванчика.

Після публікації матеріала прес-служба компанії «Астарта» надіслала в редакцію листа із розʼясненням у якому зазначалось: «По лінії володіння Віктора Іванчика ТОВ «ТЕК «Енергоінвест», дійсно, є пов’язаною із агропромхолдингом Астарта-Київ компанією. Однак, ні пан Іванчик особисто, ні будь-яка з компаній агропромхолдингу Астарта-Київ не мають зв’язку (не володіють та не контролюють діяльність) з бенефіціарною компанією з юрисдикції БВО. ТЕК «Енергоінвест» є пов’язаною компанією, що не входить до агропромхолдингу Астарта-Київ»*. 

«Дарниця» потрапила до переліку через те, що володіє 31,81% статутного капіталу Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу. Частина інших бенефіціарів підприємства повʼязані з BVI. «Щодо інших акціонерів — не володіємо їх структурою власності до кінцевого бенефіціара», — відповіли на запит Forbes у пресслужбі «Дарниці» (між «Дарницею» і частиною інших власників — корпоративний конфлікт — ред.). За даними YouControl реєстрацію на BVI має компанія-акціонер Белдор Груп С.А. (21,26% акцій БХФЗ) та Ленік Груп С.А. (20,31%). Кінцевими бенефіціарами БХФЗ за даними YouControl, крім власників «Дарниці», є — Микола Безпалько, Євген Сова, Олег Голобородько та Тетяна Артеменко*.

Півтори тисячі українських компаній мають зв'язок з Британськими Віргінськими островами, які ЄС додав у чорний список. Як це вплине на їх бізнес /Фото 1

У критеріях відбору компаній йдеться про наявність щонайменше однієї юридичної чи фізособи з BVI серед: засновників компанії (згідно ЄДР); кінцевих бенефіціарних власників (згідно ЄДР); номінальних акціонерів – власників крупних пакетів акцій >5% (згідно SMIDA)

Чи відмовиться український бізнес від BVI

З якими наслідками можуть стикнутися українські компанії, що пов’язані з резидентами BVI?

Традиційно основною метою використання компанії з BVI, як і інших офшорів, було приховування реального власника компанії та ухилення від сплати податків, розповідає керуючий партнер АО «Місечко та Партнери» Володимир Місечко.

Після потрапляння цієї юрисдикції до чорного списку ЄС дотичність до неї щонайменше ускладнить співпрацю з європейськими банками, які зазвичай застосовують жорсткий контроль до операцій з такими компаніями, говорить керуюча партнерка юркомпнаії GLS Ольга Черевко. Практичний наслідок — можливі складнощі з виплатою дивідендів європейських компаній, що належать українцям, на користь їхніх структур у BVI, додає вона.

«Це не значить, що все заблокують відразу, але операції будуть перевірятися під лупою, вам відмовлятимуть у фінансуванні, а податки змусять платити так, наче все, що виводите «туди» — це вже ваш чистий прибуток», — говорить керуючий партнер юридичної фірми Rezultat Максим Полішкевич.

Після скандалу з одним із латвійський банків у 2018-му, європейські фінустанови майже перестали відкривати рахунки для компаній з BVI для обслуговування операцій, розповідає Місечко. Виключення — лише для компаній, що готові відкрити депозит на суму від €1 млн. Тобто такі компанії або взагалі не мають банківських рахунків, або максимально обмежені в операціях.

«Обмежувальні заходи можуть включати вимоги додаткового розголошення податкової звітності компанії, можуть бути введені додаткові податки на виплату дивидендів в цій юрисдикції тощо», — розповідає юрист компанії зареєстрованій на BVI, що попросив не згадувати його імені у цій статті.

У приватній сфері це може означати більшу прискіпливість банків та фінансових установ щодо процедури КУС та переказу коштів. Можуть вимагати надати додаткові документи та пояснення про джерела походження коштів.

На думку Черевко внесення BVI до «чорного списку ЄС» кардинально не змінить ситуацію та не вплине на український бізнес. «Через постійне посилення боротьби з відмиванням коштів українські холдинги почали відмовлятися від офшорних юрисдикцій», — каже вона. 

Острови і без того знаходяться в списку низькоподаткових юрисдикцій, затвердженим Кабміном. Тож ведення торгівлі з компанією, що має реєстрацію на BVI, призведе до застосування правил трансфертного ціноутворення. Якщо така компанія буде виконувати функцію холдингу, то власник бізнесу підпадає під подвійне оподаткування. 

«Ці заходи зробили BVI зовсім не вигідною з точки зору оподаткування для українського бізнесу», — пояснює Черевко. Якщо деякі українськи компанії продовжували проводити торгові операції через BVI компанії, то зараз така можливість закривається остаточно, вважає вона.

*- були внесена додаткова інформація після публікації

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні