Категорія
Новини
Дата

В Україні планують розмістити 20 малих модульних реакторів Holtec за п’ять років – Галущенко

Міненерго має амбітні цілі розмістити в Україні 20 малих реакторів SMR-160 американської компанії Holtec International протягом найближчих п’яти років, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, йдеться у матеріалі Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Амбітні цілі включають ліцензування технології в Україні протягом двох років і будівництво пілотного блока, сказав Галущенко. За три роки після ліцензування планується розміщення 20 реакторів SMR-160 на заміщення пошкодженої теплової генерації, додав він.
  • У світі на різній стадії розробки – більше 70 різних проєктів малих модульних енергоблоків, каже міністр енергетики.
  • Україна підписала меморандуми про взаєморозуміння із компаніями – розробниками таких реакторів: Holtec International, NuScale, Westinghouse, RolIs Royce.
  • «У процесі укладання угоди з Holtec, які дозволяють почати практичну реалізацію проєкту», – каже Галущенко. Наразі йдеться про створення спільного офісу Holtec – «Енергоатом», додає він.
  • Угоди з Holtec передбачають розробку проєкту для України, виготовлення обладнання українськими виробниками та початок будівництва малих модульних реакторів, каже міністр.
  • У США Holtec тільки подала заявку на ліцензування свого модульного реактора SMR-160. Holtec International не відповіла на інфозапит Forbes щодо співпраці з Україною.
  • Міненерго планує будувати малі модульні реактори за рахунок міжнародних інвестицій, власних коштів «Енергоатома», каже Галущенко.

Контекст

Малі модульні ядерні реактори лише починають впроваджувати. Перші прототипи експериментальної технології тільки починають отримувати ліцензії у світі. NuScale – це єдина компанія у світі, яка отримала ліцензію на модульний реактор.

Потужність малого реактора – від 50 до 500 МВт проти 1000 МВт реактора АЕС. Модульні реактори, на відміну від класичних, можна виготовляти на заводі та збирати вже на станції. У малому реакторі відбувається процес ядерного поділу, як і у реакторі АЕС. На АЕС охолодження відбувається за допомогою води, у проєктах модульних реакторів охолодження може бути за рахунок води, розплаву солей, рідкого натрію тощо.

Україна ще до 2019-го розглядала технологію модульних реакторів як перспективну. Тоді представники Holtec та «Енергоатома» об’їздили підприємства України і вирішили, що локалізацію виробництва можна довести до 100%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні