Категорія
Новини
Дата

У «Дію» українці подали понад 325 000 повідомлень про знищення чи пошкодження житла – Шмигаль

1 хв читання

Через портал «Дія» було подано понад 325 000 заявок на компенсацію знищеного або пошкодженого житла, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, уряд активно готується до запуску відновлювальних проєктів у житловому секторі.

Ключові факти

  • За словами голови уряду, відновлення житла українців – пріоритетний напрям швидкої відбудови, і на це мають бути спрямовані кошти від конфіскованих російських активів.
  • «Наразі через «Дію» українці подали понад 325 000 повідомлень про знищення або пошкодження житла», – написав Шмигаль.
  • Прем’єр-міністр додав, що заявки проаналізували на нараді за участю Мінінфраструктури, Мін’юсту, Мінцифри, Агентства відновлення та розвитку інфраструктури у розрізі регіонів, обговорили механізм роботи реєстру, де фіксуються руйнування внаслідок війни. Також визначили три напрями відшкодування: на поточний ремонт, на капітальні ремонтні роботи та на повну відбудову зруйнованого житла.
  • Шмигаль заявив, що уряд активно готується до запуску відновлювальних проєктів у житловому секторі.
  • «Розраховуємо на якнайшвидше ухвалення законопроєкту №7198 про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій обʼєктів нерухомого майна внаслідок терористичних дій РФ», – написав він.

Контекст

Станом на осінь понад 2,4 млн українців мешкають у пошкодженому чи зруйнованому житліповідомив віцепремʼєр-міністр із відновлення – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. Через портал «Дія» заявки на компенсацію залишили вже понад 316 000 українців. 

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд. За його словами, потреби на відновлення зросли через атаки РФ на інфраструктуру. Того ж дня стало відомо, що Німеччина готова використати заморожені російські активи на мільярди євро, щоб допомогти Україні з відновленням, якщо юридичні питання будуть вирішені і союзники наслідуватимуть її приклад.

За останніми даними, 27 країн ЄС повідомили про замороження близько €20,3 млрд ($22 млрд) російських активів, які перебувають під санкціями, при цьому Італія, Ірландія, Франція, Іспанія, Німеччина, Бельгія, Люксембург та Австрія повідомили про замороження більш ніж €1 млрд кожна. Згідно з документом виконавчої Європейської комісії ЄС, майже кожна інша країна ЄС заморозила активів на мільйони доларів. Греція та Мальта заморозили найменше російських активів – €212 000 та €147 000 відповідно.

12 січня уряд представив перший проєкт напряму «Відбудова України» в межах платформи UNITED24. Планується відновити 18 багатоквартирних будинків в Ірпені, Бородянці, Гостомелі, селах Бузова та Мила.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні