Категорія
Новини
Дата

В НБУ категорично проти створення банку на базі «Укрпошти», попри позицію Офісу президента

Національний банк не змінив своєї позиції щодо ідеї створення державного поштобанку на базі «Укрпошти» – регулятор проти цього, на відміну від Офісу президента. Про це заявила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова в інтерв’ю «Економічній правді»

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Кожен має займатися своєю справою, зокрема «Укрпошта», – наголосила Рожкова.
  • За її словами, збільшення частки держави в банківській сфері «суперечить здоровому глузду». «Крім цього, це абсолютно суперечить зобов’язанням і домовленостям з міжнародними партнерами, для них це «червона лінія», – заявила Рожкова. 
  • Також, за її словами, держбанк потребуватиме вливань від держави, бо банківська діяльність достатньо вартісна: підтримання капіталу, відповідність інфраструктури більш високим вимогам, автоматизація. 
  • Щодо конфіскованого у росіянина Євгена Гінера PINBank, який потенційно може придбати «Укрпошта» для створення власного банку, до НБУ не надходило жодних документів, зазначила Рожкова.
  • «PINBank не є системно важливим і може бути ліквідований без негативних наслідків для держави. Майно банку можна продати, а кошти зарахувати на користь держави. Це оптимальний шлях», – зауважила вона.

Контекст

Дискурс щодо можливості створення поштобанку в Україні відновив заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма під час брифінгу 30 червня. Зробив він це у контексті планів поступово переходити на кешлес-модель в Україні. «Мережа відділень «Укрпошти» в рази перевищує мережу відділень усіх банків і здатна забезпечити покриття 100% населення банківськими продуктами, що критично важливо для кешлес. Сподіваюся, що найближчим часом будуть ухвалені певні рішення», – сказав він. 

Раніше голова «Укрпошти» Ігор Смілянський намагався втілити ідею створення поштобанку за допомогою купівлі Альпарі Банку. У листопаді 2021 року «Укрпошта» досягла домовленості щодо купівлі банку за 260 млн грн. Та в підсумку ідея так і не втілена. 

Навесні 2023-го в «Укрпошти» з’явився варіант із PINBank, про що зокрема заявив очільник Нацагентства з протидії корупції Олександр Новіков

PINBank потрапив до рук держави у листопаді 2022 року, коли за рішенням суду був переданий до Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА). На початку року Вищий антикорсуд стягнув частку Гінера у PINBank (90%) на користь держави. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні