Категорія
Новини
Дата

У САП пояснили клопотання про більш суворий запобіжний захід до Коболєва у справі про премії в «Нафтогазі»

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) вимагає застосувати до ексголови НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва більш суворий запобіжний захід, оскільки за нього не внесли заставу в повному розмірі за попереднім рішенням суду. Про це йдеться в заяві САП.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Станом на 7 березня до прокурорів САП надійшла інформація про внесення 96,6 млн грн застави за колишнього голову «Нафтогазу», йдеться в повідомленні. 
  • «Проте зауважимо, що, відповідно до рішення суду, застава має бути сплачена у повному розмірі на рахунки Державної казначейської служби не пізніше пʼяти днів із моменту проголошення рішення, тобто до 06.03.2023 року. Інше, зокрема часткове внесення коштів, не є виконанням обов’язків, покладених судом на підозрюваного», – заявили в САП.
  • Зважаючи на те, що рішення суду не виконано, прокурор САП звернувся до суду з клопотанням НАБУ про застосування до підозрюваного більш суворого запобіжного заходу: тримання під вартою з альтернативою внесення 365 млн грн застави.
  • Також у САП наголосили, що в жодному з кримінальних проваджень за клопотанням НАБУ/САП жодні рахунки (ні в українських, ні в іноземних банківських установах) Коболєва не арештовані.

Контекст 

Екскерівник «Нафтогазу» Андрій Коболєв майже рік не зʼявлявся в Україні. Повернувшись, отримав від НАБУ і САП підозру в розкраданні понад 229 млн грн – частини премії за перемогу над «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі. Коболєву загрожує від семи до 12 років позбавлення волі.

Слідство вважає, що він незаконно себе преміював. Нормативно визначений розмір таких виплат для Коболєва не міг перевищувати 37,48 млн грн. При цьому НАБУ не вказує, де саме прописаний цей норматив.

23 січня ВАКС відмовив прокурору в обранні запобіжного заходу Коболєву у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 365 млн грн.

1 березня Апеляційна палата ВАКС призначила ексголові «Нафтогазу» Коболєву заставу у розмірі 229 млн грн. Рішення означає, що підозра йому є обґрунтованою.

2 березня власник інвесткомпанії Concorde Capital Ігор Мазепа оголосив збір коштів на заставу для Коболєва. Він планував зібрати до 6 березня 229,2 млн грн і закликав бізнес долучитися до збору. 

Зранку 7 березня в САП повідомили, що Коболєв не вніс заставу у розмірі 229 млн грн. Пізніше стало відомо, що САП вимагає змінити запобіжний захід колишньому очільнику «Нафтогазу» на тримання під вартою із альтернативним правом внесення застави в 365 млн грн. 

Детальний розбір обвинувачень проти ексочільника «Нафтогазу» читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні