ВАКС знову відмовив у продовженні строків розслідування справи Коболєва /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ВАКС знову відмовив у продовженні строків розслідування справи Коболєва

Getty Images

Вищий антикорупційний суд залишив без розгляду повторне клопотання НАБУ і САП про продовження строків досудового розслідування у справі ексголови «Нафтогазу» Андрія Коболєва, йдеться у рішенні суду. Наразі Коболєв очікує на передачу цієї справи в суд або на її закриття.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Суддя зазначила, що повний текст ухвали буде оголошено 18 квітня. 
  • «Такі новини. ВАКС відмовив в повторному клопотанні детективів НАБУ та прокурорів САП. Тепер або передача справи в суд, або закриття. Скоро дізнаємось», – написав Коболєв.
  • У Transparency International Ukraine повідомили, що таким чином попереднє рішення слідчого судді від 12 квітня залишається чинним. Відповідно, САП від цієї дати має п’ять днів на те, щоб або закрити провадження, або передати обвинувальний акт до суду, або звернутися до суду з клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності.
  • Сторона захисту вже повідомила, що отримала від детективів повідомлення про завершення розслідування, сторона обвинувачення відкрила матеріали.

Контекст

Екскерівник «Нафтогазу» Андрій Коболєв майже рік не зʼявлявся в Україні. Повернувшись, він отримав від НАБУ і САП підозру в розкраданні понад 229 млн грн – частини премії за перемогу над «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі. Коболєву загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі.

Слідство вважає, що Коболєв незаконно себе преміював. Нормативно визначений розмір таких виплат для Коболєва не міг перевищувати 37,48 млн грн. При цьому НАБУ не вказує, де саме прописаний цей норматив.

23 січня Вищий антикорупційний суд (ВАКС) відмовив прокурору в обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 365 млн грн Коболєву.

1 березня Апеляційна палата ВАКС призначила ексголові «Нафтогазу» Коболєву заставу розміром 229 млн грн. Рішення означає, що підозра Коболєву є обґрунтованою.

14 березня ВАКС зобовʼязав колишнього голову НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва носити електронний браслет

12 квітня слідчий суддя Вищого антикорупційного суду відмовив у задоволенні клопотання детектива НАБУ про продовження строків досудового розслідування щодо Коболєва. Після цього детективи НАБУ вручили Коболєву копію нового клопотання про продовження строку досудового розслідування у справі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні