Велика Британія надасть Україні перші £5 млн для відновлення енергосистеми /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Велика Британія надасть Україні перші £5 млн для відновлення енергосистеми

Shutterstock

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі в понеділок підпише угоду з міністром енергетики України Германом Галущенком про перерахування перших £5 млн на відновлення енергосистеми України з виділених £10 млн, повідомляє британський уряд. Також угоду підписуватиме заступник директора Секретаріату Енергетичного співтовариства Дірк Бушле.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Україна отримає подальшу підтримку Великої Британії, щоб зберегти світло по всій країні та відновити енергетичну інфраструктуру, пошкоджену російськими атаками», – заявив Клеверлі.
  • Велика Британія наразі є найбільшим донором Фонду енергетичної підтримки України, і це останнє фінансування надасть спеціалізоване енергетичне обладнання для підтримки української критичної інфраструктури на запит уряду України, йдеться в заяві британського уряду.
  • Зазначається, що Велика Британія також надала Україні £7 млн для постачання понад 850 генераторів для забезпечення електроенергією життєво важливих обʼєктів і ще £5 млн – на обладнання для гарантування безпеки та охорони ядерної галузі. 
  • Крім того, країна надала $50 млн гарантії для фінансування українського системного оператора НЕК «Укренерго» через Європейський банк реконструкції та розвитку.

Контекст

З 10 жовтня окупанти завдали близько 300 ударів по енергосистемі України, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. Росія завдала ударів по низці теплових електростанцій України. Окупанти спричинили збитків на мільярди доларів унаслідок атак з 10 жовтня, але не всі обʼєкти повністю припинили роботу, заявив Галущенко. Він додав, що імпорт електроенергії може бути одним із варіантів виходу України з кризи і деякі трейдери вже почали переговори із постачальниками.

Європейська комісія закликала країни та компанії Європейського Союзу пожертвувати більше грошей та обладнання для підтримки енергетичного сектора України, третину якого було знищено російськими ракетами й ударами безпілотників.

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов заявляв, що Україні потрібно €4 млрд для проходження зими та опалювального сезону, а також обладнання для водо- та енергопостачання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні