Категорія
Новини
Дата

Велика Британія розширила санкції проти Росії за псевдореферендуми

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі оголосив про запровадження 92 санкцій у відповідь на псевдореферендуми, які РФ організувала в окупованих регіонах України. Про це йдеться у повідомленні британського уряду.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Фіктивні референдуми, які проводяться під дулом пістолета, не можуть бути ні вільними, ні чесними, і ми ніколи не визнаємо їхні результати. Вони будуються на моделі насильства, залякування, тортур і примусової депортації в захоплених Росією районах України», – заявив Клеверлі.
  • За його словами, уряд Великої Британії запроваджує санкції проти тих, хто стоїть за цими фіктивними голосуваннями, а також осіб, які продовжують підтримувати «загарбницьку війну російського режиму». 
  • До санкційних списків потрапили 33 чиновники та колабораціоністи, які перебувають у тимчасово окупованих регіонах України. Зокрема, глава так званого уряду Херсона Сергій Єлісєєв, «міністр освіти і науки ЛНР» Іван Кусов, глава «уряду Запоріжжя» Євген Балицький і заступник «голови ДНР» Євген Солнцев.
  • Під санкції потрапила агенція IMA Consulting, яку називають «улюбленим піар-агентством Путіна» і якій було доручено керувати публічними кампаніями для просування псевдореферендумів.
  • Під обмеження потрапила компанія «Гознак», відома своєю монополією на виготовлення «десятків мільйонів» державних документів, зокрема прискорених паспортів на тимчасово окупованих територіях України.
  • Під санкції потрапили олігархи Год Нісанов та Зарах Ілієв – «королі російської нерухомості», які володіють та контролюють групу компаній «Київська площа»; Іскандер Махмудов – президент і засновник Уральської гірничо-металургійної компанії; Ігор Макаров – президент і власник міжнародної групи ARETI, великого інвестора в нафтогазовому секторі.
  • Обмеження торкнулися 23 членів ради директорів та правління Газпромбанку, 16 членів наглядової ради й правління Сбербанку та його керівництва і 10 керівників Совкомбанку.

Контекст

Востаннє Велика Британія запроваджувала санкції проти РФ наприкінці липня. Під обмеження потрапили 27 російських губернаторів та міністр юстиції. 

Наразі уряд Великої Британії запровадив санкції проти більш як 1200 фізичних та понад 120 юросіб із Росії, зокрема понад 120 олігархів, сукупний світовий статок яких перевищує £130 млрд.

Лідери ЄС можуть ухвалити новий пакет санкцій проти Росії під час зустрічі в Празі 6–7 жовтня, повідомило раніше Reuters із посиланням на джерела в дипломатичних колах. У відповідь на «ядерну риторику» президента РФ Путіна та оголошення мобілізації ЄС розглядає можливість обмеження цін на нафту, посилення обмежень на експорт високотехнологічних товарів до РФ та посилення санкцій проти окремих осіб. Напередодні стало відомо, що ЄС може відтермінувати рішення про обмеження цін на російську нафту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні