Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада схвалила британський кредит на $2,2 млрд. Кошти спрямують на розвиток флоту і будівництво ракетних катерів

Верховна Рада ратифікувала кредитну угоду між Україною та Великобританією на понад $2,2 млрд. Кошти спрямують на розвиток військово-морського флоту, зокрема, на будівництво та обслуговування ракетних катерів.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Рамкова угода передбачає надання Україні підтримки у формі кредитів на суму, що не перевищує 1,7 млрд фунтів стерлінгів ($2,28 млрд) для фінансування реалізації державного інвестиційного проекту з постачання двох протимінних кораблів, їх доставки та обслуговування.
  • Угода також стосується спільного будівництва восьми ракетних катерів, доставки та встановлення систем озброєння на існуючі кораблі, спільного будівництва фрегату, а також консультаційної та технічної підтримки будівництва військово-морської інфраструктури.
  • Підтримка передбачає позики, сума яких не перевищує 750 та 950 млн фунтів стерлінгів або еквівалент у доларах США чи євро.
  • Строк погашення кредиту за кожним контрактом не перевищує 10 років. Ставка для позик не перевищує 2,5% річних.
  • При цьому угодою передбачається звільнення усіх товарів та послуг, доходу постачальників в рамках контракту від оподаткування, зокрема, ПДВ.

Контекст

Українсько-британська рамкова угода, яка передбачає виділення Україні 1,7 млрд фунтів стерлінгів на розвиток ВМС, підписана у листопаді минулого року.

У 2020 році під час візиту президента Володимира Зеленського до Великобританії було підписано меморандум про посилення співпраці між країнами у військовій та військово-технічній сферах. Меморандум передбачав залучення фінансування Британського експортно-кредитного агентства (UKEF) у розмірі 1,25 млрд фунтів стерлінгів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні