Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада схвалила британський кредит на $2,2 млрд. Кошти спрямують на розвиток флоту і будівництво ракетних катерів

1 хв читання

Верховна Рада ратифікувала кредитну угоду між Україною та Великобританією на понад $2,2 млрд. Кошти спрямують на розвиток військово-морського флоту, зокрема, на будівництво та обслуговування ракетних катерів.

Ключові факти

  • Рамкова угода передбачає надання Україні підтримки у формі кредитів на суму, що не перевищує 1,7 млрд фунтів стерлінгів ($2,28 млрд) для фінансування реалізації державного інвестиційного проекту з постачання двох протимінних кораблів, їх доставки та обслуговування.
  • Угода також стосується спільного будівництва восьми ракетних катерів, доставки та встановлення систем озброєння на існуючі кораблі, спільного будівництва фрегату, а також консультаційної та технічної підтримки будівництва військово-морської інфраструктури.
  • Підтримка передбачає позики, сума яких не перевищує 750 та 950 млн фунтів стерлінгів або еквівалент у доларах США чи євро.
  • Строк погашення кредиту за кожним контрактом не перевищує 10 років. Ставка для позик не перевищує 2,5% річних.
  • При цьому угодою передбачається звільнення усіх товарів та послуг, доходу постачальників в рамках контракту від оподаткування, зокрема, ПДВ.

Контекст

Українсько-британська рамкова угода, яка передбачає виділення Україні 1,7 млрд фунтів стерлінгів на розвиток ВМС, підписана у листопаді минулого року.

У 2020 році під час візиту президента Володимира Зеленського до Великобританії було підписано меморандум про посилення співпраці між країнами у військовій та військово-технічній сферах. Меморандум передбачав залучення фінансування Британського експортно-кредитного агентства (UKEF) у розмірі 1,25 млрд фунтів стерлінгів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні