Категорія
Новини
Дата

США надали Україні близько $50 млрд від початку війни. В уряді очікують $10 млрд до вересня

Від початку повномасштабної війни допомога США Україні у сфері безпеки, економіки, гуманітарної та соціальної підтримки сягнула близько $50 млрд, повідомила міністерка фінансів Джанет Єллен у Києві, пише «Інтерфакс Україна». За словами премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля, США погодилися до вересня виділити Україні понад $10 млрд на покриття дефіциту бюджету.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Від самого початку цієї неспровокованої агресії США стали одним із найбільших донорів, які на двосторонньому рівні підтримували стійкість України. Нині ми можемо сказати, що у сфері безпеки, економіки, гуманітарної та соціальної підтримки ми надали вже близько $50 млрд», – сказала Єллен.
  • Зокрема, за її словами, $14 млрд уже надано на підтримку економічної стійкості України і найближчим часом планується надати ще $8 млрд на підтримку в цій сфері.
  • Шмигаль зазначив, що 2022 року США були лідерами серед країн партнерів за рівнем наданої фінансової допомоги. За його словами, США взяли на себе зобовʼязання до вересня виділити Україні понад $10 млрд і вже розпочали цей процес.
  • «Цього року дефіцит бюджету України становить близько $38 млрд. США до вересня взяли на себе обовʼязок і вже виділяють Україні понад $10 млрд протягом цього періоду», – цитує Шмигаля «Укрінформ».
  • Крім того, у рамках швидкого відновлення США виділили вже $1,5 млрд і $1,1 млрд на відновлення енергетики України та Молдови.
  • Президент Володимир Зеленський провів зустріч із міністеркою фінансів Сполучених Штатів Америки Джанет Єллен, повідомила пресслужба глави держави.
  • Згідно із повідомленням, президент наголосив на необхідності посилення санкцій, щоб позбавити Росію можливості фінансувати війну.

Контекст

До роковин початку війни США запровадили блокуючі санкції проти ще 22 фізичних і 83 юридичних осіб у відповідь на агресію Росії проти України. Під обмеження потрапила низка фінансових організацій Росії, йдеться у повідомленні Мінфіну США. З 10 травня буде запроваджено 200-відсоткове мито на алюміній та алюмінієві товари з Росії.

До SDN list потрапили Московський кредитний банк (МКБ), банки «Санкт-Петербург», «Уралсіб», «Зеніт» і МТС-банк, Ланта-банк, Металлінвестбанк, «Лівобережний», «Приморʼя», СДМ-банк та Уральський банк реконструкції та розвитку (УБРіР).

24 лютого Міністерство оборони США оголосило про новий пакет допомоги в галузі безпеки, щоб підтвердити підтримку захисників України та посилити протиповітряну оборону України, йдеться в повідомленні відомства. Пакет на загальну суму $2 млрд надається в рамках Ініціативи сприяння безпеці України (USAI). Зокрема, США виділяють додаткові безпілотні авіаційні системи та засоби протидії дронам та радіоелектронної боротьби, а також критично важливі запаси боєприпасів для артилерійських та високоточних вогневих засобів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні