Категорія
Новини
Дата

Виробники безалкогольних напоїв за 2023 рік збільшили сплату податків удвічі – Гетманцев

Виробники безалкогольних напоїв та мінеральної води за підсумками 2023 року сплатили податків на суму 2,8 млрд грн, що вдвічі більше, ніж у 2022-му. Про це повідомив голова профільного комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Представники галузі сплатили податків на 2,8 млрд грн. За словами Гетманцева, 68,5% надходжень із зазначеної суми забезпечили «Кока-Кола», «Оболонь» «Красилівське» та виробнича фірма «Панда».
  • Гетманцев наголосив, що всі три лідери зі сплати податків мають вище середньогалузеве навантаження: «Кока-Кола» – і по ПДВ, і по податку на прибуток, «Оболонь» і «Красилівське» – по ПДВ, а «Панда» – по податку на прибуток.

Контекст

У 2022 році обсяг вітчизняного ринку споживання солодких газованих напоїв склав 1,3 млрд л, підрахували на запит Forbes в консалтинговій компанії Pro-Consulting. Тобто приблизно 37 л солодких напоїв на рік на одну людину, якщо рахувати кожного українця. Для порівняння, у Великій Британії цей показник становить 79,4 л.

Весною 2023-го декілька десятків депутатів зареєстрували законопроєкт, який може встановити акциз на солодкі напої в Україні. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

У грудні 2023 року Кабмін ухвалив Національну стратегію доходів до 2030-го. Це детальний план, що описує, як Україна поступово житиме за рахунок власних ресурсів. Серед планів уряду – запровадження з 2027 року акцизу на підсолоджені цукром напої.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні