Категорія
Новини
Дата

Всі області заживлені, енергосистема знову з’єднана з енергосистемою Євросоюзу – «Укренерго»

Найскладніший етап після атаки 23 листопада українська енергосистема пройшла, переконаний голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Протягом дня і ночі 23 листопада диспетчерський центр «Укренерго» відновлював енергосистему, забезпечуючи її цілісність. Це вдалося спеціалістам під ранок.
  • Під час атаки Україна тимчасово втратила велику частину електрогенерації – теплової, гідро- та атомної. Нині триває процес набору потужності всіма видами електростанцій. Найбільші надії «Укренерго» покладає на атомну енергетику – зараз три атомні станції, розташовані на контрольованій території, працюють і набирають потужності.
  • Станції вийдуть на нормальну планову потужність за один-два дні. Після цього система матиме обсяг генерації, аналогічний тому, що був декілька днів назад. Це дозволить перевести споживачів замість аварійних на планові графіки.
  • Енергосистема України знову з’єднана з енергосистемою Євросоюзу. Це обʼєднання – важливий фактор нашої безпеки, зауважує Кудрицький. «Енергосистема ЄС здатна допомогти нам у скрутний момент, і вона це робить», – каже він. Україна може комерційно імпортувати електроенергію з ЄС: «Укренерго» забезпечила можливість такого імпорту в обсязі до 600 МВт. Але потрібен механізм для забезпечення такого імпорту, бо ціна електроенергії в Європі вища за ціну в Україні. «Наскільки мені відомо, такі механізми розробляються», – додає голова правління «Укренерго».
  • В «Укренерго» розуміють, що ракетні атаки можуть повторюватись. «Якщо буде восьма атака, ми так само будемо готові після її завершення одразу ж відновлювати нормальну роботу енергосистеми, – каже Кудрицький. – Сім з семи разів нам це вдалось у досить короткі терміни, враховуючи масштаб». Голова правління «Укренерго» заохочує споживачів заощаджувати енергію та бути готовими до перерв у електропостачанні, якщо атака станеться.

Контекст

23 листопада Росія всьоме атакувала українську енергетичну інфраструктуру. Два десятки ракет влучили в обʼєкти інфраструктури в Києві, Львові, Вінниці, Кривому Розі. Атака призвела до тимчасового знеструмлення всіх атомних станцій, а 80% столиці залишилось без електрики і води. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні