Категорія
Новини
Дата

Які компанії з РФ попадають в поле зору БЕБ. Мельник розповів «про поганих і хороших росіян»

В поле зору БЕБ попадає весь російський бізнес в Україні. Також є компанії, які не фінансують країну-агресора, створюють робочі місця і платять податки виключно в бюджет України. Про це сказав очільник БЕБ Вадим Мельник в інтерв'ю НВ.Бізнес

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Є підприємства, активи яких арештовані, але продовжують працювати, ми бачимо, що вони не фінансують країну-агресора. Створюють робочі місця, платять зарплатню, платять податки виключно в бюджет України. Але є такі факти, коли ці активи перебувають в арешті. Працюйте, заборони немає. Але увага до них буде подвійна», – сказав Мельник.
  • Мельник навів приклад мережі Brocard. За його словами, компанія ухилилася від сплати податків на суму 51 млн грн, а після спрямування справи до суду відшкодувала цю суму і почала допомагати ЗСУ.
  • «Це робочі місця, це податки у бюджет. Перевірили – так, немає фінансування країни-терориста. Але активи досі перебувають під арештом, їх не можна відчужити. І, до речі, ця компанія, сплативши 51 млн грн до бюджету, почала платити кошти на підтримку ЗСУ», – наголосив Мельник. 
  • За словами очільника БЕБ, не всі алгоритми чітко прописані в законі, як в найкоротший спосіб отримати активи, перевести їх в дохід держави чи накласти арешт. «Але це поступово змінюється. Місця для російського бізнесу тут вже не буде», – додав він.

Контекст

Після початку війни у мережі Brocard виникли проблеми. Компанія, як інші юрсоби з російським корінням, могла потрапити під дію Закону України «Про основні засади примусового вилучення в Україні обʼєктів права власності Російської Федерації та її резидентів» та постанови уряду, згідно з якою українським юрособам заборонено надавати послуги, а також сплачувати компаніям, повʼязаним з країною-агресором. 

Напочатку вересня БЕБ арештувало корпоративні права на суму 881 000 грн, понад 700 000 одиниць продукції та 420 млн грн на банківських рахунках компаній, які через підконтрольні офшорні підприємства та фірму з Росії належать відомій російській бізнесвумен Тетяні Володіній, яка володіє мережею Brocard.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні