Категорія
Новини
Дата

За час війни лише 16 компаній в Україні почали процедуру банкрутства. Кількість заяв впала в 10 разів

1 хв читання

З моменту вторгнення РФ кількість заяв на відкриття справи про банкрутство впала в 10 разів – зі 1100 в лютому 2022 року до 16 у березні та квітні загалом, свідчать дані Опендатабот.

Ключові факти

  • Сама процедура відкриття провадження у справі про банкрутство після введення воєнного стану не змінилася.
  • Кількість заяв зменшилась, зокрема, через ускладнену роботу судів в регіонах, де відбуваються бойові дії. 
  • Щоб відкрити провадження у справі про банкрутство по юридичній особі, яка зареєстрована в зоні бойових дій або на тимчасово окупованій території, необхідно звернутись із заявою до Господарського суду, на території якого зареєстрований боржник. 
  • При поданні заяви слід враховувати, що підсудність судів, на території юрисдикції яких ведуться бойові дії, тимчасово передана іншим судам.
  • Продовжують діяти норми щодо відповідальності керівника юридичної особи, якщо протягом місяця з моменту настання загрози неплатоспроможності керівник не подав до суду заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство. Тому не треба нехтувати нормами Кодексу України з процедур банкрутства навіть у воєнний час, зазначив арбітражний керуючий Руслан Бандуристий.

Контекст

В «Опендатаботі» можна відстежувати поточний стан компанії. Аби не пропустити інформацію про те, що юрособа ініціювала банкрутство або стала банкрутом, надішліть боту в додатку або у зручному месенджері код компанії та підпишіться на оновлення по ній. Щойно в реєстрах зʼявиться інформація, бот надішле сповіщення про це.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні