Категорія
Новини
Дата

За час війни лише 16 компаній в Україні почали процедуру банкрутства. Кількість заяв впала в 10 разів

З моменту вторгнення РФ кількість заяв на відкриття справи про банкрутство впала в 10 разів – зі 1100 в лютому 2022 року до 16 у березні та квітні загалом, свідчать дані Опендатабот.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Сама процедура відкриття провадження у справі про банкрутство після введення воєнного стану не змінилася.
  • Кількість заяв зменшилась, зокрема, через ускладнену роботу судів в регіонах, де відбуваються бойові дії. 
  • Щоб відкрити провадження у справі про банкрутство по юридичній особі, яка зареєстрована в зоні бойових дій або на тимчасово окупованій території, необхідно звернутись із заявою до Господарського суду, на території якого зареєстрований боржник. 
  • При поданні заяви слід враховувати, що підсудність судів, на території юрисдикції яких ведуться бойові дії, тимчасово передана іншим судам.
  • Продовжують діяти норми щодо відповідальності керівника юридичної особи, якщо протягом місяця з моменту настання загрози неплатоспроможності керівник не подав до суду заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство. Тому не треба нехтувати нормами Кодексу України з процедур банкрутства навіть у воєнний час, зазначив арбітражний керуючий Руслан Бандуристий.

Контекст

В «Опендатаботі» можна відстежувати поточний стан компанії. Аби не пропустити інформацію про те, що юрособа ініціювала банкрутство або стала банкрутом, надішліть боту в додатку або у зручному месенджері код компанії та підпишіться на оновлення по ній. Щойно в реєстрах зʼявиться інформація, бот надішле сповіщення про це.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні