Гендиректор Activision Blizzard Боббі Котік і виконавчий віцепрезидент із корпоративних справ компанії Лулу Ченг Месерві /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Злиття Microsoft та Activision Blizzard. Суд в США відмовився блокувати угоду на $69 млрд

Гендиректор Activision Blizzard Боббі Котік і виконавчий віцепрезидент із корпоративних справ компанії Лулу Ченг Месерві Фото Getty Images

Суд у США відмовився блокувати поглинання Activision Blizzard корпорацією Micosoft. Після цього британський регулятор, який раніше заблокував угоду, заявив, що готовий обговорити умови для її схвалення, пише Bloomberg. Напередодні акції розробника Call of Duty зросли на 10%. 

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Окружний суд США Північного округу Каліфорнії відхилив клопотання Федеральної торгової комісії (FTC) про заборону на угоду. У рішенні йдеться, що регулятор не надав переконливих доказів, що поглинання компанією Microsoft розробника ігор Activision Blizzard може нашкодити конкуренції в індустрії.
  • За рішенням суду, FTC має право оскаржити рішення до 14 липня. Найближчими днями відомство оголосить про наступні кроки у боротьбі проти угоди, повідомив представник FTC. За даними джерел Reuters, відомство розглядає варіант з апеляцією.
  • Після рішення американського суду Управління з конкуренції та ринків Великої Британії (CMA), яке у квітні цього року заблокувало угоду, заявило про готовність продовжити переговори з Micosoft щодо її завершення. 
  • Акції розробника Call of Duty за підсумками торгів у вівторок, 11 липня, підскочили на біржі NASDAQ на 10,02% – до $90,99. Як зазначає CNBC, це максимальний показник з 26 липня 2021 року після того, як суд у США виніс рішення на користь угоди з Microsoft. 
  • Водночас акції Sony Group впали на 2,7% у середу в Токіо після того, як федеральний суд США виніс рішення на користь поглинання корпорацією Microsoft Activision Blizzard Inc за $69 млрд, пише Bloomberg.
  • Виробник PlayStation був найбільшим противником угоди, стверджуючи, що вона дасть Microsoft надмірну ринкову владу, дозволивши їй контролювати прибуткову франшизу Call of Duty.

Activision Blizzard

Activision Blizzard виникла у 2008 році в результаті злиття Activision і Blizzard Entertainment. Остання з 1991-го змінила кілька власників, а на момент злиття була частиною французького медіаконгломерату Vivendi Universal. Вартість угоди становила $18,9 млрд. Злиття було важливим для обох: Blizzard витрачала роки на розробку. Activision урівноважила фінансові показники своїми хітами – наприклад, щорічно випускаючи ігри із серії Call of Duty.

Компанія розробляє та розповсюджує відеоігри й інші сервіси смартфонів, консолей і ПК. Також вона отримує дохід від кіберспортивних ліг, продає цифрову рекламу та внутрішньоігровий контент. У штаті працюють 10 000 осіб, а ігри мають аудиторію в майже 400 млн активних користувачів. Чистий дохід видавця у 2020-му становив $8,1 млрд. На фоні новини акції зросли на 38% – до $90 за одну.

Контекст

Microsoft уперше оголосила про угоду з Activision у січні 2022 року, прагнучи додати ігри, такі як Call of Duty та World of Warcraft, до бізнесу, який уже містить консоль Xbox, франшизу Halo та програмне забезпечення для створення світу Minecraft. Але регулятори побоюються, що Microsoft може утруднити для конкуруючих платформ безперешкодний доступ до найпопулярніших ігор Activision.

Microsoft повідомляла, що відкрита для вирішення проблем щодо угоди. Компанія уклала 10-річну угоду про перенесення Call of Duty від Activision на ігрові платформи Nintendo Co. та погодилася випускати майбутні версії гри на платформі Steam від Valve Corp. одночасно з їхнім дебютом на Xbox.

У грудні FTC вирішила подати до суду, щоб заблокувати угоду, після того як антимонопольний орган заявив, що вона унеможливить конкуренцію консолям Xbox і бізнесу хмарних ігор. 21 грудня Управління захисту конкуренції та ринків Сполученого Королівства повідомило, що три чверті відгуків, отриманих ним від користувачів, свідчать про підтримку угоди.

Microsoft у відповідь на позов Федеральної торгової комісії (FTC) США стверджувала, що купівля нею Activision Blizzard за $69 млрд не зашкодить конкуренції в цій сфері.

У квітні цього року британський антимонопольний наглядовий орган наклав вето на поглинання Activision Blizzard Inc. корпорацією Microsoft.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні