Новобранці ЗСУ мобілізація в Україні /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Ризик прориву Росії значно зросте, якщо Україна у найближчі місяці не розбереться з мобілізацією – військовий аналітик Майкл Кофман

Новобранці ЗСУ Фото Getty Images

Якщо Україна не зможе швидко розвʼязати проблему мобілізації, значно зросте ризик прориву Росії у другій половині 2024 року. Про це в інтерв’ю Forbes Ukraine наголосив Майкл Кофман, старший науковий співробітник Програми Росії та Євразії Фонду Карнегі, провідний науковий співробітник Центру військово-морського аналізу США та Центру нової американської безпеки.

Ключові факти

  • «Якщо Україна не розвʼяже кадрові проблеми у найближчі місяці, ризик російського прориву в другій половині цього року значно зросте. Через час, який знадобиться для реалізації рішень щодо мобілізації», – сказав він.
  • Нині в України є три ключові потреби: мобілізація, боєприпаси та фортифікації, пояснює Кофман. Останні – будуються. Боєприпаси можуть надійти доволі швидко, якщо партнери ухвалять відповідні рішення. Додаткову надію дає ініціатива Чехії із закупівлі 800 000 снарядів для ЗСУ. «Питання ж людей вирішуватиметься місяцями. Минуть місяці, перш ніж мобілізація почне генерувати нових людей для українських сил», – каже він.
  • Наразі українські сили правильно зосереджуються на стабілізації фронту, додає аналітик: «Оборонні споруди зміцнюють. Бачив це, коли останнього разу був в Україні. Але питання людських ресурсів є вирішальним».
  • Питання мобілізації взаємопов’язане із військовою допомогою Заходу, зауважує Кофман. «Український уряд має розуміти – будуть ресурси для утримання мобілізованих сил», – пояснює він.
  • Але Україна не може дозволити собі чекати сигналів щодо західного фінансування чи матеріальної допомоги для розвʼязання питання мобілізації, переконаний Кофман.

Контекст

Уряд представив законопроєкт про мобілізацію 26 грудня 2023 року. Він містив обмеження за ухилення від служби, такі як блокування банківських карток чи заборона водіння авто. Законопроєкт пройшов перше читання, але досі не винесений на друге. Наразі профільний комітет Ради розглядає майже 4200 правок, які були внесені до законопроєкту про мобілізацію

Допомогу ж Україні від США не можуть затвердити вже понад п’ять місяців. Зараз Конгрес наближається до нового вікна можливостей для розгляду українського питання. Які варіанти є на Капітолійському пагорбі та чому допомога в кредит може стати хай і не оптимальним, але чи не єдиним рішенням, читайте за лінком.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні