Військовослужбовець ЗСУ запускає дрон поблизу Бахмута /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

«Баба Яга» української армії. Як дрони-бомбери змінюють хід війни в Україні. Розповідає Олексій Гончарук з «Аеророзвідки»

Військовослужбовець ЗСУ запускає дрон поблизу Бахмута Фото Getty Images

Українськими дронами-бомберами з початку 2023-го було знищено тисячі одиниць російської техніки загальною вартістю в мільярди доларів. Їх все більше використовують ЗСУ проти ворога. Що потрібно зробити владі, щоб масштабування їх використання ЗСУ було якісним, розповідає голова наглядової ради ГО «Аеророзвідка» Олексій Гончарук

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Кожна масштабна війна є підґрунтям для специфічного переосмислення фольклору. Наша війна не виняток. 

У російській армії на озброєнні є реактивна установка для розмінування УР-77 «Метеорит», яку в народі називають «Змій Горинич». Назва дісталась їй через особливості застосування – машина, разом з язиками полум’я, вивергає із себе реактивний снаряд. Він тягне за собою спецзасіб довжиною 90 м, що ззовні нагадує начинений вибухівкою пожежний шланг. 

Цей шланг пролітає 300–500 м, вибухає і, знищуючи все живе в радіусі від 6 м до 14 м, створює прохід у протитанкових мінних полях.

Замість виконання «штатних» завдань, в останні роки росіяни безрезультатно намагалися застосовувати своїх «Гориничів» для спроб прорвати позиції ЗСУ. Єдиний тип завдань, для виконання якого росіяни таки змогли адаптувати «Горинича» – це удари по цивільних об’єктах на Сході України. Для залякування. 

Прекрасний приклад дорогого, безглуздого, але дуже руйнівного способу ведення війни. Цілком у дусі нашого ворога. 

Зовсім інша справа з іншим відомим персонажем слов’янських казок – Бабою Ягою, яку також актуалізувала російсько-українська війна.

«Бабою Ягою» російські солдати називають українські дрони-бомбери. Вони з’являються переважно вночі, знищують ціль і моментально зникають у темряві. Залишаючи по собі тваринний страх у тих, хто вижив. 

Десятки перехоплень розмов росіян свідчать про те, що «Баба Яга» вже змусила загарбників не лише боятися, а і суттєво коригувати свою тактику по всій лінії фронту. 

З початку повномасштабного вторгнення я активно залучений до розробки та застосування українських дронів різного типу, тому поділюся деякими особистими спостереженнями.

Перегони технологій 

За час повномасштабної війни українці вигадали чимало абсолютно нових типів озброєння, а також переосмислили застосування старого.   

«Баба Яга» є новим типом озброєння, яке зароджувалося ще з 2014-го, але масово почало застосовуватися трохи понад рік назад. 

Вона швидко еволюціонувала. Спочатку дрони-бомбери літали лише на 3–5 км та носили пару кілограмів бойового навантаження. Але поступово радіус їх застосування та ефективність суттєво збільшилися. 

Поки ударних коптерів на фронті було лише десятки, для росіян це було просто неприємною несподіванкою. Але в останні пів року їх уже сотні, й це суттєво впливає на тактику окупантів, змушуючи їх щоночі переміщати всю свою техніку на 10 км від лінії вогню, щоб «Баба Яга» їх не дістала. Це істотно ускладнило прифронтову логістику росіян. 

Коли українські бомбери почали залітати на 15 км і далі, відсувати техніку росіянам стало зовсім проблематично. Тому ворог змушений був зосередитися на активній протидії – так у них суттєво зросла щільність засобів РЕБ, значно частіше почали зустрічатися снайпери з тепловізійними прицілами, приварені на танки «мангали» та макети техніки, щоб ввести «Бабу Ягу» в оману. 

У відповідь українські виробники постійно працюють над збільшенням стійкості навігаційних модулів, засобів зв’язку та вдосконаленням конструкції цих дронів, борючись за кожну хвилину апаратів у повітрі. Йдуть жорсткі перегони технологій і тактик, що постійно змінюють розклад сил на різних напрямках.

Дрони-бомбери в нічному небі. Фото надане Олексієм Гончаруком

Дрони-бомбери в нічному небі. Фото надане Олексієм Гончаруком

Приклад ефективності

Одна «Баба Яга» «живе» в середньому 8–12 вильотів і встигає уразити добрий десяток різних цілей, з яких три-п’ять одиниць – військова техніка. При цьому, на відміну від «Горинича», це дуже точна зброя, що дає змогу знищувати ворога з мінімальним ризиком завдання шкоди для цивільного населення та довкілля.

З початку 2023-го українськими дронами-бомберами вже знищено тисячі одиниць російської техніки загальною вартістю в мільярди доларів. При витратах лише в мільйони, бо середня вартість одного такого дрона – пару десятків тисяч доларів, що зіставно з одним пострілом для українського протитанкового комплексу «Стугна»

За 1 грн, витрачену на створення дрона-бомбера, вдається завдати ворогу орієнтовно в більш ніж 100 разів більшу шкоду. І це не враховуючи, що від роботи ударних дронів щоночі гинуть десятки російських солдатів, а українські оператори знаходяться у відносній безпеці й рідко зазнають втрат, набираючись досвіду. 

Разюча ефективність зброї майбутнього, яку створили українці.

Якісне масштабування

Якщо в найближчі місяці не відбудеться нічого революційного, то в наступному році популяція дронів-бомберів збільшиться ще на порядок – їх будуть тисячі, що цілком могло б дати спроможність Силам оборони України ювелірно, але тотально «випалювати» орків на 15–20 км вглиб по всій лінії фронту.

Проте зі зростанням кількості дронів ефективність у розрахунку на окрему одиницю очікувано знизиться, тому простого збільшення кількості дронів на фронті недостатньо. Масштабування має бути якісним, а без зміни умов їх використання це неможливо.

Потрібна якісна державна політика і злагоджена робота органів безпеки та оборони. Тут простір для вдосконалення ще дуже великий. Від запровадження матриць синхронізації для покращення координації між підрозділами та поглиблення використання системи Delta для покращення ситуаційної обізнаності до забезпечення екіпажів якісними боєприпасами. 

Це велика робота, яку вкрай необхідно зробити Міноборони України та Генеральному штабу в найближчі місяці.

«Баба Яга» – це далеко не єдиний тип дронів, які наближають перемогу. Перегони технологій відбуваються в дуже багатьох дисциплінах. Але дрони-бомбери – це сегмент, де українці завдяки гнучкості, швидкості та креативності багатьох команд здобули безумовну перевагу над ворогом. Цей успіх треба розвивати.

Вже очевидно, що ми не зможемо довго витрачати постріли десятками-сотнями тисяч, і з кожним днем війни про ефективність доведеться задумуватися все більше. 

Тому технологічність і висока ефективність має стати ідеологічним фундаментом стратегії перемоги над російським безглуздим і руйнівним «Змієм Гориничем».

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні